Lublin kritiseras för stadsvandringar: ”Han svartmålar kommunen”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Per Lublin (ÖP) anklagas för politisk propaganda under sina stadsvandringar i Borgholm, marknadsförda som kulturevenemang i kommunens evenemangskalender.
Foto: Arkiv
Per Lublin (ÖP) anklagas för politisk propaganda under sina stadsvandringar i Borgholm, marknadsförda som kulturevenemang i kommunens evenemangskalender.

På papperet ett kulturevenemang i form av stadsvandring, i verkligheten en politisk missnöjesyttring?

– Vi har fått in flera klagomål mot Per Lublins stadsvandringar, säger kommunalrådet Ilko Corkovic.

Borgholmspolitikern Per Lublin (ÖP) har regelbundet stadsvandringar i Borgholm där intresserade kan lära sig mer om stadens historia. Vandringarna finns med i kommunens evenemangskalender, men genomförs utan kommunalt stöd i övrigt.

Torsdagen den 16 augusti samlades ett 20-tal personer på torget för stadsvandring under Per Lublins ledning.

– Det började med att Per ondgjorde sig över makthavarna i stadshuset och talade sedan om att han företrädde Ölandspartiet, sägs det i ett mejl till kommunen och Ölandsbladet från en av deltagarna, en borgholmsbo.

Enligt denne började vandringen vid Amerika-parken utanför kyrkan där Per Lublin klagade ”över att borgholmsborna inte hade fått bestämma utförandet” samtidigt som han dömde ut trädäcket som livsfarligt vid regn.

Vid busstationen fick deltagarna veta att det forna kommunalrådet Ivar Nilsson på sin tid missat att köpa in det stora stationsområdet.

– Per visade på förfallet kring väntsalen och nedskräpningen där, underförstått makthavarnas fel. Toaletter fungerade inte. Inte heller övergångsställen för gående. På Sandgatan var det illegala racertävlingar varje natt utan att polisen gjorde något, fortsätter borgholmsbon i mejlet och berättar att han med fru fick nog och avbröt vandringen.

– Här fick Borgholms kommun den sämsta reklam man kan tänka sig. (...) Kan ingen stoppa Per Lublin och hans mycket negativa framförande av sina egna åsikter, fortsätter denne och ifrågasätter kommunens marknadsföring av Per Lublins stadsvandringar.

Under måndagens fullmäktigesammanträde kritiserades Per Lublin hårt av kommunalrådet Ilko Corkovic (S) med anledning av uppgifterna i mejlet.

– Du ska sluta med dina stadsvandringar, jag tycker inte att du ska föra fram politisk propaganda. Det är nog, sluta med detta, sade kommunalrådet med viss hetta och lovade att se till att stadsvandringarna togs bort från evenemangskalendern, vilket möttes av spridda applåder från fullmäktigeförsamlingen.

Dagen efter berättar Ilko Corkovic att flera personer hört av sig till kommunen och klagat på stadsvandringarna.

– Per svartmålar kommunen under ett kulturevenemang, man kan inte lägga sig på den nivå han lagt sig. Han är duktig på historia, men får hålla sig till det.

Stryka honom från evenemangskalendern?

– Jag ska prata med den som håller i kalendern.

Per Lublins svar vid fullmäktigesammanträdet var att de klagande var ”gnällspikar”:

– Det finns sådana överallt. Jag tog också upp sådant som var bra, men det hörde man väl inte.

På sin blogg vidareutvecklar Per Lublin denna tanke och förmodar att den klagande är socialdemokrat och ser applåderna som ett ”led i pågående mobbning”. Han säger också att stadsvandringarna numera går under namnet ”En annorlunda stadsvandring i Borgholm”.

– För min del är jag beredd att fortsätta med dessa vandringar tills att de brister som jag pekat på har rättats till, sägs det på bloggen.