Affären brann ner - evakureringen har hävts

Sandvik Artikeln publicerades
Foto:Alexander Jensen

En lastbil fattade eld utanför affären Trossen i Sandvik och snabbt spred sig branden till affärsbyggnaden. Vid 18.00 trodde räddningstjänsten att branden nästan var släckt men en stund senare började det återigen brinna kraftigt.

Uppdatering:

Det var mellan 25 och 30 brandmän från fyra brandstationer som arbetade med att bekämpa branden i Trossen under torsdagen.

Räddningstjänsten bedömde strax innan 18.00 att elden inom kort skulle vara släckt men då blossade branden återigen upp.

– Sedan lugnade det ned sig vid 19.00 men därefter blossade det återigen upp. Då gick vindsväggen upp och branden gick iväg på vinden och då blev det övertänt, säger Kent Arvidsson, styrkeledare på Löttorps brandstation.

Eftersom det brann på vinden och i takkonstruktionen var det för farligt för att brandmännen skulle kunna gå in i byggnaden.

– Vi försökte dämpa elden men vi kom inte åt ordentligt så det gick inte. Vid 23.00 blev vi beordrade att sluta spruta vatten och i stället blev det fokus på att låta det brinna ner kontrollerat. Det fanns inte en chans för oss att rädda byggnaden. Resten av natten handlade det mer om bevakning.

När det blev övertänt i affären var spridningsrisken till ett blått intilliggande hus stor.

– Vi började kyla det med vatten och tog in en övertrycksfläkt så att det inte skulle bli stora rökskador och huset ser ut att ha klarat sig bra.

Var det en svår brand?

– Ja eftersom det tog sig i vinden. Det är frustrerande när man inte kan komma in. Gamla byggnader är ofta påbyggda och det gör att elden kryper på olika sätt.

Området var under torsdagen avspärrat med 300 meter från branden och ett 30-tal fastigheter evakuerades på grund av den tjocka brandröken.

– Jag hävde avspärrningarna vid 07.00 och nu är det bara avspärrat kring affären. Redan då var det många som bor intill affären som kom för att se hur deras hus hade klarat sig.

Har ni någon teori om varför det började brinna i lastbilen?

– Det påstås att det började brinna vid lyktorna. Där sitter bromsarna, det kan vara så att de låg på och att det tog sig i oljan. Men vi vet inte, det är bara en teori.

Kunde de ha flyttat bilen?

– Nej för det gick väldigt fort. De hann inte att flytta lastbilen. De försökte släcka elden med en pulversläckare men då var det redan kört, det förslog inte.

– När räddningstjänsten var på plats efter en kvart så var hela lastbilen övertänd och då brann det också fullt upp i väggen och under taket på affären.

----------------------------------------------

En lastbil som höll på att lasta varor vid affären Trossen i Sandvik fattade eld vid cirka 13.00 på torsdagen. Elden spred sig sedan till affärslokalerna. Alfred Stegert, jobbar på Trossen, och var på lunch när det började brinna.

- Min chef kände att det luktade bränt och såg sedan elden. Hon bad mig att hämta vatten och sedan ringde vi 112, säger han och fortsätter:

– Därefter hämtade jag brandsläckaren men när jag kom till lastbilen brann det så mycket att jag inte kunde komma nära. Då lämnade vi butiken och väntade på räddningstjänsten. Som tur var så fanns det inga kunder i butiken.

Paul Placha och Priit Ling är snickare och arbetade på ett hus bredvid. De såg händelseförloppet.

– Det började ryka vid lyktorna på lastbilen och sedan spred det sig till motorn och snabbt var hela hytten övertänd, säger Priit Ling.

– Efter en stund kom det några kraftiga smällar och det var obehagligt. Det var nog däcken eller dieseltanken, säger Paul Placha.

Polisen var snabbt på plats och ett område på cirka 300 meter från platsen spärrades av initialt på grund av explosionsrisk från gasoltuber men avspärrningen behölls sedan på grund av den kraftiga rökutvecklingen och spridningsrisken.

– Röken går väldigt lågt österut och vi ville få ut de boende så att de inte fick röken i sig, säger räddningschefen Rutger Thuresson.

Räddningstjänstens strategi var tidigt att rädda angränsande hus för det fanns en spridningsrisk. Det är ett 20-tal brandmän från stationerna i Löttorp, Borgholm, Färjestaden och Runsten som bekämpar elden.

– Det syns inte utifrån men det brinner kraftigt från vinden och det gör att vi inte kan jobba inne i byggnaden på grund av riskerna. Därför jobbar vi utifrån och försöker dämpa branden så mycket som möjligt, sa Rutger Thuresson vid cirka 15.00.

Vid 18.00 tiden var branden inte lika omfattande. Halva byggnaden var förstörd och brandmännen hade goda förhoppningar att inom kort kunna släcka branden.

– Planen vi började jobba med har än så länge hållit. Vi är nöjda, det har gått så bra det kan gå. Vi har tagit hit en grävmaskin som ska riva det vi inte kommer åt så att vi kan säkerställa att det är släckt, säger Rutger Thuresson.

Ölandsbladet fick ta sig förbi avspärrningarna och kunde dokumentera brandskadorna. Men plötsligt blossade branden upp igen och vid 18.30 vällde det ut svart rök från byggnaden. Efter ytterligare en halvtimma syntes en stor öppen låga.

– Vi trodde att det nästan var släckt. Men det verkar som att det har brunnit i en sluten konstruktion och när det brann igenom så small det och elden fick syre. Nu brinner det i resten av byggnaden, sa Rutger Thuresson, vid cirka 19.00.

Ett 30-tal fastigheter evakuerades och boende blev först omhändertagna i Sandviks kvarn där de erbjöds filtar och fika. Sedan kunde Borgholms kommun hjälpa till med boende åt de evakuerade.

– De allra flesta har ordnat eget boende hos vänner eller familj. Men vi har hjälp personer att få boende på andra ställen. Det handlar om två rum på Ekerum och fyra rum på Strand Hotell. Initialt står kommunen för kostnaden men sedan blir det försäkringsbolagen, säger Lars-Gunnar Fagerberg som förutom ekonomichef även är säkerhetssamordnare.

Det var anmärkningsvärt många poliser på plats under arbetet med evakueringen, enligt Ölandsbladets beräkningar handlade det om minst 20 poliser.

– Jag har aldrig sett så här mycket poliser på norra Öland. Nu är det fler poliser än invånare i byn, kommenterade bybon Göran Sahlström.

– Eftersom militärövningen Aurora 17 pågår på norra Öland har vi för tillfället mycket resurser att tillgå. Det är bra att så många kan hjälpa till, sa Joakim Hallin, från polisen.