Länsstyrelsen slår tillbaka kritiken: ”Vi kan inte göra mer”

BORGHOLMS KOMMUN Artikeln publicerades
Länsstyrelsen fick i början av juli omhänderta cirka 160 nötkreatur och avliva 14 stycken efter att en lantbrukare vanvårdat djuren grovt.
Foto: Länsstyrelsen
Länsstyrelsen fick i början av juli omhänderta cirka 160 nötkreatur och avliva 14 stycken efter att en lantbrukare vanvårdat djuren grovt.

Många läsare upprördes av artikeln i torsdagens tidning om lantbrukaren som har grovt vanvårdat sina djur. Röster har också höjts för att länsstyrelsen borde ha agerat kraftfullare tidigare då det har funnits brister.

Hur var situationen på gården vid tidigare kontroller?

– Det har varit vissa påpekanden men inga tecken på vanvård och det har lovats förbättringar, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på länsstyrelsen.

Tycker du att ni borde ha agerat kraftfullare tidigare?

– Nu gjorde vi en oanmäld tillsyn och innan dess har vi gjort regelbundna besök där lantbrukaren fått veta det i förväg, jag tycker inte vi kan göra mer än så.

Ni har inte bedömt de tidigare bristerna så stora att det har krävts större åtgärder?

– Nej det tycker vi inte.

Många undrar hur man ska kunna förhindra att vanvård överhuvudtaget inträffar i framtiden...

– Det är så att vi är beroende av tips från allmänheten mellan de regelbundna besöken.

Behöver djurenheten större resurser?

– Det är ingenting som jag har fått från djurenheten.

Är ni oroliga för att risken för vanvårdade djur ökar med tanke på den rådande foderbristen?

– Nu är det extra viktigt för lantbrukarna att ha koll på sina djur men de flesta är ansvarstagande. Vi har fått in många anmälningar som handlar om att det ska saknas vatten och foder. Men de är i de allra flesta fallen obefogade.

– De kan exempelvis få vatten på många olika sätt än bara genom ett kar på åkern. Vi rekommenderar att man pratar med lantbrukaren först innan man gör en anmälan.

– Men om det inte börjar regna snart så finns det en oro för att det kan bli problem till hösten med att djur inte får foder.

Ölandsbladet har vid upprepade tillfällen försökt nå Gunilla Johansson enhetschef på djurenheten för ytterligare kommentarer i ärendet men utan framgång.