Langning av droger sker öppet i närheten av skolan

Mörbylånga Artikeln publicerades
Personer lockar till sig elever från Skansenskolan för att sälja droger till dem. Själv försäljningen sker dock utanför skolområdet.
Foto: Malin Edeborg
Personer lockar till sig elever från Skansenskolan för att sälja droger till dem. Själv försäljningen sker dock utanför skolområdet.

Elever vid Skansenskolan har inga problem att få tag i droger. Och leveranserna sker ofta helt öppet.

Sedan höstterminens start har iakttagelser gjorts av narkotikapåverkade ungdomar i Mörbylånga.

– Jag ser drogpåverkade ungdomar som pratar om hasch och hembränt och att de kan få det levererat på någon minut, säger en förälder som också har sett leveranserna ske öppet.

– En ringer, sedan kommer en bil. Ungdomarna samlas runt bilen och de gör en snabb affär innan bilen åker igen, säger föräldern som själv har ett barn på Skansenskolans högstadium och därför känner till bygdens ungdomar.

– En av dem som jag sett drogpåverkad flera gånger går bara i sjuan.

Så sent som förra veckan såg föräldern elva ungdomar samlas vid parkeringen, för att efter leveransen sätta sig bakom butiken. När föräldern gjort sina iakttagelser har denne själv kontaktat skolan.

Enligt David Idermark, verksamhetschef för barn och ungdom, har Skansenskolans ledning successivt blivit allt mer medvetna om drogförsäljningen.

– Vi har fått signaler att det finns personer som lockar till sig elever från oss. Vi har också sedan tidigare elever som redan finns i riskzonen och samarbetar redan med socialtjänsten kring några individer, säger David Idermark.

Den senaste tidens eskalering av droganvändningen gjorde att skolan till slut valde att gå ut offentligt med information, för att göra föräldrar medvetna om situationen och öka möjligheten för fler tips. Socialtjänsten ska dessutom öka sin närvaro på skolområdet, liksom polisen.

– Förhoppningen är att det slutar, att vi lyckas störa ut den här verksamheten. Det skapar en oro i hela systemet när det finns sådant här nära skolan. Föräldrar ska vara trygga att skicka sina barn till skolan.

Han uppger dock att ingen elev har vistats drogpåverkad på Skansenskolan, och att det inte har förekommit droger på själva skolan.