Kungen skålade för verket

SANDVIK Artikeln publicerades
Kungen invigde avsaltningsverket genom att skåla för att den har tryggat vattenförsörjningen.
Foto:Alexander Jensen
Kungen invigde avsaltningsverket genom att skåla för att den har tryggat vattenförsörjningen.

– Att producera färskvatten genom avsaltning är ett viktigt verktyg för att klara en av våra stora utmaningar, sa kungen när han invigde avsaltningsverket i Sandvik.

Det var festlig stämning i går när avsaltningsverket i Sandvik invigdes. Besökarna köade för att få guidade visningar i reningsverket och under tiden bjöds det givetvis på vatten men också på varmkorv och musikunderhållning av Evergreen Band.

Invigningsceremonin inleddes genom att Carl Malgerud (M), styrelseordförande i Borgholm Energi, höll ett tal där han pratade om avsaltningsverkets betydelse för kommunens vattenförsörjning.

– Vattnet är inte fritt nu bara för att vi har det här. Vi måste fortsätta spara för vatten är en färskvara som ska användas med omsorg, punkt slut.

Därefter talade kommunalrådet Ilko Corkovic (S) som betonade att arbetet med att trygga vattenförsörjningen inte slutar genom denna investering.

Den nye landshövdingen Thomas Carlzon tyckte att Borgholms kommun och Borgholm Energi är ett föredöme för resten av länet i denna fråga och betonade att investeringen var viktigt för näringslivets, kommunens och hela länets utveckling.

Därefter var det dags för kung Carl XVI Gustaf att ta till orda.

– I Sverige tar vi för givet att det finns friskt vatten i kranen. Vi förbrukar i snitt 150 liter per dag. Jämfört med andra delar världen är detta lyx eller slöseri.

Han berättade vidare att vi inte kan ta vatten för givet och han blev berörd av förra årets nyhetsrapportering kring vattenbristen på Öland.

– Klimatförändringar kan göra att detta förvärras. Då är det angeläget att lyfta fram kloka lösningar och resultatet av det ser vi här i Sandvik som har tryggat kommunens vattenförsörjning.

– Att producera färskvatten genom avsaltning är ett viktigt verktyg för att klara en av våra stora utmaningar som är att trygga vattenförsörjningen för alla individer.

Därefter invigde han avsaltningsverket genom att vattna en Ölandssolvända och därefter drack han det avsaltade vattnet.

Efteråt fick Ölandsbladet och övrig press en pratstund med kungen.

– Det var besvärligt och jag kände verkligen med bönderna som hade det kämpigt. Men det var bra att det kunde lösas genom samordnade insatser, sa kungen angående vattenkrisen och fortsatte:

– Det är alltid torrt på Öland men redan nu känns det ovanligt torrt och det är oroväckande.

Hur har ni gjort för att spara vatten?

– Sollidens park bevattnas sedan länge av vatten från dammar och det har vi gammal klokhet att tacka för.

– Vi har själva egen brunn och ett gammalt trick som vi använder oss av är att lägga tegelstenar i toaletternas vattenbehållare. Då förbrukas inte lika mycket vatten vid spolning.

Hur smakade det avsaltade vattnet?

– Det var helt okej. Det smakade precis som man förväntar sig att vatten ska smaka.

Dagen avslutades med en paneldiskussion i ämnet som leddes av konferencieren Ulf Wickbom och medverkande var Ilko Corkovic, Carl Malgerud, VA-chefen Markus Wertwein-Ros och länsrådet Malin Almqvist.