”Körkortslös” stoppades på stulen moped

MÖRBYLÅNGA Artikeln publicerades
Trafikkontroller i Mörbylånga.
Trafikkontroller i Mörbylånga.

Mannen polisen stoppade hade inte rätt körkort för att framföra den klass 1-moped han satt på - och vid en närmare kontroll visade det sig att mopeden var stulen.

– Det blev två brottsmisstankar på en och samma gång, konstaterar områdespolis Thomas Lönnqvist.

Under en riktad insats mot mopeder och EPA-traktorer i fredags fick polisen träff på ”olagliga” sådana i båda kategorierna.

– Fredag morgon utanför Skansenskolan. Först stoppades en ung man i en EPA-traktor och det visade sig att hans EPA-traktor gick för fort, vid provkörning kom den upp i femtio. Så fordonet togs i beslag för närmare undersökning, berättar områdespolis Thomas Lönnqvist.

Den unge mannen, född i början på 00-talet och hemmahörande i Mörbylånga kommun, är därmed misstänkt för olovlig körning. Detta då EPA-traktorer inte får göra mer än 30 kilometer i timmen, vid mer än så klassas den som personbil.

Några minuter senare kom en man på moped - för att även han stoppas.

– Han körde en klass 1-moped och hade inte rätt körkort för att köra en sådan. Och i samband med det stoppet uppstod det ytterligare en brottsmisstanke mot den här mannen, säger Thomas Lönnqvist.

Det patrullen hittat efter en slagning var att mopeden hamnat i orätta händer, den var rapporterad som stulen.

– Och man hittade även ägaren, den målsägande, som är hemmahörande på fastlandet. Så föraren av den stulna mopeden är misstänkt för olovlig körning sam tillgrepp av den samma.

Den misstänkte är hemmahörande i Mörbylånga kommun och född i slutet på 1970-talet.