Konsum i Mörbylånga stängs

Mörbylånga Artikeln publicerades
Mörbylånga förlorar sin Konsum-butik.
Foto:Peter Boström
Mörbylånga förlorar sin Konsum-butik.

KF Göta vill stänga Konsum i Mörbylånga och har inlett mbl-förhandlingar med personalen. ”Under våren kommer butiken att avvecklas”.

I slutet av december fattade KF Götas styrelse ett inriktningsbeslut att stänga butiken.

– Vi informerade medarbetarna förra veckan. Nu har vi inlett mbl-förhandlingar, som krävs innan styrelsen kan fatta ett definitivt beslut, säger Jerry Svennerlind.

I butiken arbetar fem heltidsanställda och ytterligare ett antal på vikariat eller tillfälliga inhopp. De informerades om nedläggningsbeslutet förra veckan. Den lokale butikschefen Magnus Sigbäck vill dock inte uttala sig om beslutet att stänga butiken.

– Jag hänvisar till Jerry Svennerlind, säger han.

Enligt KF Götas vd har butiken dragits med stora lönsamhetsproblem under många år.

– Vi har sett till underlaget som finns i Mörbylånga, med två matbutiker och närhet till större köpcentra. Då gör vi bedömningen att butiken kommer att fortsätta göra underskott även i framtiden, säger Jerry Svennerlind.

Han tillträdde på sin post för ett år sedan, och ett av uppdragen var då att se över KF Götas ekonomi.

Hänger detta ihop med den översynen?

– Det kan man säga. Vår förening har haft och har svårt med ekonomin. De butiker som dras med ett stort underskott hamnar då under lupp. Vi gör en kalkyl, dels historiskt och dels framåt.

Nu väntar mbl-förhandlingar under januari. I slutet av månaden har styrelsen ett nytt möte då den förväntas ta det definitiva beslutet.

– Under våren kommer butiken att avvecklas.

Kan mbl-förhandlingarna leda till ett annat beslut?

– Jag har svårt att se att något annat skulle dyka upp under mbl-förhandlingarna. Det skulle möjligtvis vara tidpunkten för stängningen, om den ska senareläggas eller tidigareläggas.