Kommunen överklagar borttagandet av vattendämning

Tveta Artikeln publicerades
Länsstyrelsen anser att vattendämningen i Tveta måste plockas bort. Detta överklagar nu Mörbylånga kommun till mark- och miljödomstolen.
Foto: Länsstyrelsen
Länsstyrelsen anser att vattendämningen i Tveta måste plockas bort. Detta överklagar nu Mörbylånga kommun till mark- och miljödomstolen.

Mörbylånga kommun har lämnat in sin överklagan av Länsstyrelsens beslut att vattendämningen i Tveta måste plockas bort.

Länsstyrelsens beslut bestod av två delar, dels att Mörbylånga kommun måste söka tillstånd för den anlagda vattendämningen i Tveta och dels att dammen måste bort.

Kommunen väljer nu att överklaga den delen om att fördämningen ska plockas bort.

Kommunalrådet Henrik Yngvesson har tidigare uttalat sig i Ölandsbladet om det ologiska i att Länsstyrelsen kräver att våtmarken tas bort, samtidigt som samma myndighet ger närmare två miljoner kronor i bidrag till att kommunen ska anlägga nya våtmarker.

–  De ger med ena handen och smäller till med den andra. Nog borde vi ha kunnat ha en dialog, sade han då till tidningen.

Mörbylånga kommun anlade fördämningen i Tveta i samband med den akuta vattenbristen 2016. Därefter har fördämningen utökats utan att kommunen har sökt tillstånd.

Kommunen har lämnat in sitt överklagande till mark- och miljödomstolen, men på grund av semestertider hemställer kommunen om anstånd för att utveckla sina grunder för överklagandet senast den 15 augusti.