Kommunen har kontaktat fabriksledningen – ”Vi ska göra allt vi kan”

Degerhamn/Mörbylånga Artikeln publicerades
Tillträdande och nuvarande kommunalråden Matilda Wärenfalk och Henrik Yngvesson vill att kommunen ska göra vad den kan för att hjälpa Cementa.
Foto: Malin Edeborg
Tillträdande och nuvarande kommunalråden Matilda Wärenfalk och Henrik Yngvesson vill att kommunen ska göra vad den kan för att hjälpa Cementa.

Så fort Mörbylånga kommun nåddes av meddelandet om Cementas troliga nedläggning, togs en första kontakt med fabriksledningen.

– Om det här realiseras får det mycket stora konsekvenser. Nu får vi se om vi kan motverka att det här händer, säger Mörbylångas kommunalråd Henrik Yngvesson (M).

– Min ingång i detta är att vi ska göra allt vi kan för att det inte ska bli såhär, säger Matilda Wärenfalk (S), tillträdande kommunalråd.

 

Hon satt på ett möte i kommunhuset när hon fick informationen om Cementas planer på nedläggning. Omgående kallade kommundirektör Ann Willsund till ett möte med Cementas ledning.

– Vi vill kolla om det finns något kommunen kan göra för att det inte ska bli såhär. Vi får höra vad som ligger bakom, säger Matilda Wärenfalk.

Hur kommer det här att påverka kommunen?

– Jag har inte hunnit smälta det här än. Men det är klart att det får konsekvenser, inte minst för arbetstillfällena. Cementa är en viktig del för södra Öland. Det är en stor och viktig arbetsgivare och ett företag som vi haft goda relationer med, säger Matilda Wärenfalk.

 

Henrik Yngvesson har för avsikt att inte bara möta Cementas ledning, utan även Länsstyrelsen och Regionen.

– Dels vill vi kolla om det finns en möjlighet att inte stänga fabriken. Finns det inte det, så handlar det om vad vi kan göra istället för att motverka de negativa följderna av en nedläggning, säger han och drar paralleller till när Electrolux lades ner i Västervik.

– Vi behöver få en kraftsamling på södra Öland. Det är hela bygden som drabbas, inte bara 70–talet anställda vid Cementa.