Annons

Klartecken till omstridd camping: ”Vi tog ställning”

Uppförd på 1950-talet, hyllad av många, oönskad av några grannar och under lång tid ett kommunalt ärende - nu får Djupviks camping grönt ljus av Borgholms kommun.
– Nämnden tog ställning, vi anser att campingverksamheten inte behöver strandskyddsdispens, säger nämndens ordförande Lennart Bohlin (FÖ).
DJUPVIK • Publicerad 18 december 2018
Enkel, omtyckt och samtidigt oönskad - Djupviks camping får nu klartecken av Borgholms kommun.
Enkel, omtyckt och samtidigt oönskad - Djupviks camping får nu klartecken av Borgholms kommun.Foto: Carin Svensson

I mandatperiodens sista skälvande minuter fattade de avgående ledamöterna i samhällsbyggnadsnämnden beslut i en av mandatperiodens mest delikata frågor - den om Djupviks camping, behöver campingverksamheten strandskyddsdispens eller inte?

I dag saknas sådan och campingen är därmed, enligt en handfull klagande grannar, olaglig.

Annons

– En fråga som stötts och blötts under många år, utretts och lagd på is 2016 i avvaktan på fördjupad översiktsplan, redogör samhällsbyggnadsnämndens ordförande Lennart Bohlin.

Nyligen polisanmäldes nämnden för tjänstefel under perioden februari 2016 - november 2018, anmälaren - en av de grannar som vill ha bort campingen - ansåg att nämndens agerande, eller brist på agerande, var ett fall för polis och åklagare.

– Men åklagaren lade ner ärendet i princip samma dag som det kom in, han skrev i sitt beslut att sådana här ärenden måste ta tid och att frågan inte är enkel, konstaterar Lennart Bohlin med viss belåtenhet.

I augusti i år togs den fördjupade översiktsplanen för Djupvik där det sägs att ”campingverksamheten under vissa förutsättningar kan fortsätta inom ianspråktaget område.”

– Därför, samt på grund av polisanmälan, ansåg vi att det var dags att ta beslut och vi tyckte också att det var vi - och inte nämnden efter oss - som skulle ta beslut eftersom frågan funnits med oss länge.

Och kom fram till?

– Vi anser att verksamheten inte behöver strandskyddsdispens. I beslutet säger vi att det är mycket tveksamt att en verksamhet som bedrivits i närmare sjuttio år plötsligt inte skulle anses förenlig med de strandskyddsbestämmelser som gällt under hela tidsperioden. I så fall borde till exempel länsstyrelsen ha agerat, men det har de inte gjort trots flera anmälningar mot campingen.

Därmed är frågan avgjord?

– Man får räkna med att det blir överprövat. Nämnden pekar på de fakta som finns i ärendet, men en domstol kan komma fram till annat, att det behövs strandskyddsdispens vilket kanske inte är helt enkelt att få.

I nämndens positiva besked till Djupviks camping sägs också ”att en bättre lösning än dagens för framför allt avlopp måste till om campingen ska kunna fortleva på sikt.”

När campingens existens var under hot 2016 skrev 1 018 personer på uppropet ”Rädda Djupviks camping”. Samtidigt, i en klagan till länsstyrelsen, ansåg två grannar till campingen att kommunens hantering av ärendet var lagstridig, felaktig och extremt utdragen.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons