Annons

Klart – Öland röstar om en kommun

Öland går till folkomröstning om Öland en kommun söndagen den 26 maj nästa år. Vid tisdagseftermiddagens fullmäktigesammanträden i Mörbylånga och Borgholm röstade båda församlingarna ja till att en folkomröstning ska genomföras.
ÖLAND • Publicerad 18 december 2018
Eva Wahlgren (C) klubbade folkomröstningsbeslutet i Borgholm.
Eva Wahlgren (C) klubbade folkomröstningsbeslutet i Borgholm.Foto: Michael Ståhl

De 35 ledamöterna i Borgholms fullmäktige var efter knappt 30 minuter av debatt redo för beslut i folkomröstningsfrågan och utfallet blev klara 30 - 5 för att låta folket avgöra om de två ö-kommunerna ska slås ihop eller inte. Den stora majoriteten för var inte helt oväntad med tanke på de uttalanden flera gruppledare gjort till Ölandsbladet dagen innan sammanträdet.

Ärendet lockade samtliga fullmäktigepartier i Borgholm till talarstolen där kommunalrådet Ilko Corkovic (S) inledde med att yrka bifall.

Annons

– Indirekt betyder ett ja till folkomröstning att vi är beredda att slå ihop kommunerna. Detta är ett stort ögonblick för vår kommun och hela Öland och ett tufft beslut, lät det från talarstolen. Kommunalrådets bifallsyrkande fick sedan stöd av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Vänstern samt Sverigedemokraterna och därmed stod det tidigt klart att Borgholm skulle säga ja till folkomröstning.

Mot en sådan var endast Ölandspartiet samt Framtid Öland.

I sammanhanget bör det noteras att Per Lublin, Ölandspartiet, underkände kungörelsen av sammanträdet, vilket talar för ett överklagande.

I Mörbylånga var debatten betydligt längre, under en timme debatterades det flitigt och talarlistan växte. Det kom mer att handla om kommunsammanslagning eller inte mer än folkomröstning.

Där var Carl Dahlin (M) först upp i talarstolen och han yrkade avslag på kommunstyrelsens förslag.

– Jag ser att befolkningen redan har sagt sitt, säger Dahlin och det visade sig att det rådde en hel del oenigheter angående frågan i partiet.

– Till skillnad från Carl så upplever jag att tio år är en lagom tid att genomföra en folkomröstning, svarar hans partikollega Henrik Yngvesson (M) och yrkade på bifall.

Agneta Stjärnlöf (M), likaså Eva Folkesdotter Paradis (M) yrkade på avslag, sistnämnda med motiveringen att det är för tidigt att ha en ny folkomröstning i frågan. Pär Holmgren (M) höll inte med sina partikamrater.

– Den här frågan ska föreläggas invånarna i en folkomröstning, det är den mest demokratiska utredning vi har.

Liv Stjärnlöf (M) yrkade avslag och tyckte att de båda Ölandskommunerna istället för en sammanslagning först borde börja lära känna varandra.

”– Jag tycker att vi ska börja med att dejta varandra, lära känna varandra, kanske flytta ihop om ett par år och när vi vet att allting funkar, då tycker jag att vi ska ha samma efternamn eller inte.”
Annons

Oenighet i partiet slapp Sebastian Hallén (L) som själv kunde yrka på bifall på kommunstyrelsens förslag.

Eric Dicksson (KD) debatterade att de alltid varit för en sammanslagning, att de varit tydliga länge med att det är en kommun som är deras alternativ, dock valde Dicksson att yrka avslag.

– Vi anser att vi borde kunna ta det beslutet här i församlingen, det behöver inte tas till en folkomröstning.

Även Socialdemokraterna och Centerpartiet hade viss oenighet i sina tyckanden kring kommunstyrelsens förslag.

Ja-marginalen i Mörbylånga var knappare än i Borgholm, i voteringen fick ja till folkomröstning stöd av 25 ledamöter medan 19 röstade nej.

Röstsiffrorna i Mörbylånga kommun: 25 röster för ”ja”,  19 röster för ”nej”.
Röstsiffrorna i Mörbylånga kommun: 25 röster för ”ja”, 19 röster för ”nej”.Foto: Natalia Johansson

De här att-satserna sade fullmäktigeförsamlingarna ja till:

Att genomföra folkomröstning i enlighet med lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar i frågan ”Öland en kommun?”.

Att folkomröstningen ska hållas i samband med valet till EU-parlamentet 2019.

Att följande svarsalternativ ska vara föremål för folkomröstningen under huvudfrågeställningen ”ska Borgholms och Mörbylånga slås ihop till Ölands kommun”: Ja, Nej och Blank.

Att nuvarande styrgrupp ersätts med de nyvalda presidierna i kommunfullmäktige och kommunstyrelse.

Annons

Att styrgruppen får i uppdrag att ta fram förslag på valsedlar och de ytterligare bestämmelser som erfordras enligt lagen (1994:692) om kommunala folkomröstningar utöver de som ska beslutas av respektive valnämnd som ansvarar för valets genomförande.

– Nu är det viktiga att ta tag i nästa steg, allt det praktiska måste göras klart, som att ta kontakt med valmyndigheten och ta fram formerna för hur ja- och nej-kampanjerna ska bedrivas under våren, säger Öland en kommun-utredaren Stefan Carlsson till tidningen efter klartecknet till folkomröstning och tillägger:

– Det där har jag åtagit mig att göra och jag träffar styrgruppen den 28 december.

Michael StåhlSkicka e-post
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons