Klart: Fullmäktige ska besluta om det blir folkomröstning för Öland en kommun

Borgholm Artikeln publicerades
I december tar kommunfullmäktige i båda Ölandskommunerna beslut om det ska bli en folkomröstning om kommunsammanslagning.
Foto: ARKIV
I december tar kommunfullmäktige i båda Ölandskommunerna beslut om det ska bli en folkomröstning om kommunsammanslagning.

Nu är det klart. Kommunfullmäktige i båda Ölandskommunerna får ta ställning om kommunsammanslagningen ska bli folkomröstning nästa år.

Under tisdagen samlades styrgruppen, bestående av ledande politiker från båda Ölandskommunerna. De bestämde att kommunfullmäktige i de båda kommunerna ska ta beslutet om en eventuell folkomröstning om Öland som en kommun.

– Det var en hel del diskussioner och det rådde delade meningar. Men majoriteten tyckte att kommunfullmäktige ska besluta om det ska bli en folkomröstning vid EU-valet i maj nästa år, säger Eva-Lena Israelsson (S), kommunfullmäktigeordförande i Borgholms kommun.

– Det känns viktigt att ölänningarna får säga vad de tycker i frågan, fortsätter hon.

När blir det beslut där?

– Den 10 december kommer de att besluta om det i Borgholms kommun och den 18 december blir det i Mörbylånga kommun. Det krävs ja i båda fullmäktige för att det ska bli en folkomröstning.

Hon tror inte att det blir partipiskor som avgör.

– Var och en får rösta som de själva vill. Det går inte att tvinga någon utan det är vilken känsla man har själv i frågan som får avgöra. En del ser möjligheter och en del svårigheter. Det ska bli spännande och jag hoppas det kan bli en folkomröstning.

Om det blir ja, vad händer då?

– Då fortsätter arbetet med att ta fram mer information till medborgarna om vad det skulle innebära med en kommunsammanslagning. Det är viktigt att den innehåller både farhågor och möjligheter samt är objektiv. Det saknades förra gången vi röstade för tio år sedan.