”Kan vara den viktigaste platsen i Sverige”

Borgholm Artikeln publicerades
Stefan Larsson, Bo Knarrström och Magnus Stibéus har under tre dagar undersökt områden utanför slottet. De är mycket nöjda med resultatet.
Foto:Alexander Jensen
Stefan Larsson, Bo Knarrström och Magnus Stibéus har under tre dagar undersökt områden utanför slottet. De är mycket nöjda med resultatet.

Arkeologerna misstänkte att området utanför slottet skulle vara bra. Men det blev ännu bättre, resultatet överträffade deras förväntningar. Minst 250 mycket välbevarade fynd har gjorts.

På uppdrag av länsstyrelsen började arkeologerna Magnus Stibéus, Stefan Larsson och Bo Knarrström, från Statens Historiska Museer, i måndags att undersöka delar av området utanför Borgholms slott. I onsdags avslutade de arbetet och resultatet var häpnadsväckande.

– Vi ville testa om det fanns förutsättningar och det finns med råge. Det överträffade våra förväntningar och det är riktigt häftigt, säger Magnus Stibéus, arkeolog

– Det är 50 hektar historia som bara ligger och väntar på att upptäckas. Det här är ett av de häftigaste områdena jag har jobbat med, säger Bo Knarrström, som har jobbat både i Europa och Sverige.

De har gjort minst 250 fynd varav ett 30-tal armborstpilspetsar.

– Vi har hittat mycket spikar, nitar och andra järnföremål. Men också en jättefin fiskekrok, ett spänne och delar från en ringbrynja, säger Magnus Stibéus.

Ett av de viktigaste fynden var en blykula som förmodligen är från 1400-talet. Det är bland de tidigaste projektilerna som skjuts med svartkrutsvapen. Alla fynd har gemensamt att de är väldigt välbevarade.

– Detta kan vara den viktigaste platsen i Sverige när det gäller medeltida vapenutveckling. Det handlar om att det finns väldigt mycket fynd och att de är väldigt välbevarade. Varje detalj syns, det är som om de är nedgrävda i går, säger Bo Knarrström.

Har ni hittat några skelett från människor?

– Nej det har vi inte gjort. Men det borde finnas kroppar från soldater här men det gäller att hitta dem.

De vill ta reda på hur området utanför slottet har använts och bland annat hur bebyggelsen har påverkats av de många krigen. De har undersökt tio mindre områden på ungefär 300 meter från slottet. De har undvikit områden med mycket sten men också husgrunder där det krävs andra arkeologiska metoder.

– Området är 50 hektar stort och vi har bara undersökt en promille. Det finns mycket kvar, säger Stefan Larsson.

De ser stora fördelar med att ha två historiskt viktiga platser som Kalmar och Borgholm så nära varandra.

– Det ska bli spännande att jämföra de med varandra. Men det är svårare att undersöka i Kalmar eftersom det är en tätort. Här är ett stort område som är oförstört, säger Stefan Larsson och blickar ut mot alvaret.

Vad händer nu?

– Vi kommer att göra en rapport till länsstyrelsen. Sedan ska vi sätta oss ned och diskutera hur vi går vidare. För vi vill komma tillbaka nästa år men det gäller att skapa förutsättningar för det, säger Magnus Stibéus och fortsätter:

– Det finns stor potential till att lyfta historien i området men det handlar också om att bevara vårt kulturarv

Är finansiering den stora nöten att knäcka?

– Ja så är det. Men det finns pengar att söka och det borde finnas intressenter som kan bidra med något. Detta skulle bland annat gynna besöksnäringen.

Vad vill ni undersöka nästa år?

– Vi vill undersöka noggrannare men även upprätta fler undersökningsområden längre österut, norrut och vid branten, säger Magnus Stibéus.