Kämpar för att prostens barnbarn blir julkalender

BORGHOLM Artikeln publicerades
Agneta Adeen har startat kampanjen ”Morfar prosten som julkalender i SVT” på Facebook.
Foto:privat
Agneta Adeen har startat kampanjen ”Morfar prosten som julkalender i SVT” på Facebook.

Prostens barnbarn som julkalender? Ja, om Agneta Adeen får bestämma.

– Det skulle passa utmärkt, säger hon.

Agneta Adeen har startat kampanjen ”Morfar prosten som julkalender i SVT”. På tre veckor har Facebooksidan fått 376 följare.

– Det är jag nöjd med. Men vi behöver bli en större grupp för att kunna påverka. Det skulle vara väldigt roligt om det blev verklighet, säger hon.

Agneta Adeen bor i Kalmar och är pedagog i S:ta Birgitta församling samt krönikör hos Östra Småland. För hennes familj har Eva Bexells böcker om Carl och Antons äventyr i Borgholm med deras morfar och mormor betytt mycket.

– Jag är 55 år och har vuxna barn. Men vi älskade de här böckerna när de var små. Vi brukade lyssna på ljudboken med Margareta Krook i bilen. Nu när de har blivit vuxna har vi pratat om att det hade varit kul om det blev en julkalender.

Varför skulle den passa som julkalender?

– Delar av berättelsen utspelar sig vid jul. Borgholm finns på riktigt, det är bara att köra dit ett team och filma.

– Varje kapitel är ganska kort och skulle passa utmärkt som en kvart i taget. Framför allt är det berättelser som fler bör ta del av.

En inspelning skulle gynna Borgholm.

– Borgholms Bibliotek gillar idéen och jag tror kommunen skulle tjäna på det. Det skulle utspela sig under en lugnare period i staden och många skulle nog bli nyfikna på vad som händer i Borgholm under julen.

Vad gör böckerna så bra?

– Det är underbara berättelser. Jag älskar barnböcker som har flera lager. Där barn skrattar åt vissa saker, vuxna andra saker och ibland skrattar man tillsammans.

Hur har ditt initiativ mottagits?

– De flesta tycker att det är en kul och bra idé. Genast börjar diskussionen om vilka skådespelare som hade passat bäst i rollerna.

– Jag vill att Krister Henriksson ska spela prosten för han är en väldigt bra skådespelare. Jag tycker att Lena T Hansson skulle passa utmärkt som Elsa.

Är det många som har en relation till böckerna?

– Ja men det är böcker som lite har glömts bort. Genom detta påminner jag folk om hur bra de är.

Hur ska du få SVT att nappa på idén?

– Jag får fundera på det. Det bästa är kanske att gå till något produktionsbolag, regissör eller manusförfattare i första hand och få dem intresserade.