Annons

Ilco AF-ilsk: ”Staten har abdikerat fullständigt”

Arbetsförmedlingen stänger kontoren i Borgholm och Färjestaden när myndigheten kraftigt bantar bemanningen runt om i landet. Därmed försvinner de sista statliga jobben från Öland.
– Staten har abdikerat fullständigt, de utarmar servicen på landsbygden. Det här kan vi inte acceptera, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) och vill se kommungemensamma protestaktioner.
Borgholm • Publicerad 29 mars 2019
Här på Badhusgatan 23 lånade  Arbetsförmedlingen (AF) ett rum av kommunen, men skylten är i dag nedtagen sedan den kommunala arbetsmarknadsavdelningens flytt från fastigheten och var AF tar emot bokade besök idag är något oklart.
Här på Badhusgatan 23 lånade Arbetsförmedlingen (AF) ett rum av kommunen, men skylten är i dag nedtagen sedan den kommunala arbetsmarknadsavdelningens flytt från fastigheten och var AF tar emot bokade besök idag är något oklart.

Att Arbetsförmedlingens kontor på Öland låg illa till var allmänt känt redan innan myndigheten gett ett officiellt besked i frågan och på torsdagen kom bekräftelsen - kontoren i Färjestaden och Borgholm är med på listan över de 132 kontor i landet som stängs i en två år lång utfasning.

Båda kontoren har under längre tid fört en tynande tillvaro, Färjestaden med bemanning måndagar 10 - 14, övriga dagar självservice, medan Borgholm enbart har öppet för bokade besök, om ens det.

”Det är riktigt dåligt.”
Annons

– Utgångsläget har inte varit det bästa, jag håller med om att det inte fungerar bra idag, men de (AF) är ändå här. Men nu försvinner de helt, det är riktigt dåligt. Staten har abdikerat fullständigt, de utarmar servicen på landsbygden. Man kan inte prata om levande landsbygd och göra så här, säger Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) och räknar ut att Öland tappat cirka 30 statliga jobb på cirka 15 år.

– Då hade Försäkringskassan, Skatteverket och Arbetsförmedlingen kontor på Öland, nu blir det inget kvar. Det känns som spiken i kistan. Men slaget är inte förlorat, många kommuner är i samma sits och vi måste agera gemensamt, på kommun- och länsnivå. Vi måste göra allt för att förhindra detta och personligen ska jag prata med våra riksdagsmän och civilminister Ardalan Shekarabi.

För just Borgholms del ser Ilko Corkovic flera negativa konsekvenser.

– Vi har en hög andel nyanlända som får det svårare att hitta jobb, vi har en hög andel personer som står långt från arbetsmarknaden och de får det också svårare. Och det blir inte lättare för våra företagare att hitta folk.

Han tar även upp i dessa sammanhang välbekanta ”Byxelkroks-exemplet”.

– De som bor i Byxelkrok tvingas åka tio mil enkel resa för att träffa en arbetsförmedlare, de måste ta sig till Kalmar.

Den 2 april ska kommunledningen träffa representanter från AF.

– Jag ska lyssna på vilka de lösningar de har, men allt talar för att det blir sämre. Det är snarare mer service vi behöver, än mindre.

På grund av drastiskt nedskuren budget har Arbetsförmedlingen tidigare varslat 4 500 anställda, 700 av dem sägs nu kunna få jobb i myndighetens kundtjänst.

De orter i länet AF stannar kvar i är Kalmar, Oskarshamn, Hultsfred och Västervik.

Annons

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons