SMHI utfärdade varning för Öland

ÖLAND Artikeln publicerades
På Öland kommer det att bli hårda vindar och snö men inte lika omfattande som i inlandet.
Foto:Arkiv
På Öland kommer det att bli hårda vindar och snö men inte lika omfattande som i inlandet.

Snöovädret från Island drog in över Öland i natt. På tisdagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning.

Tidigt på tisdagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning för Öland på grund av risk för mycket hårda vindbyar. På eftermiddagen var den tillbakadragen.

SMHI bedömer att det kan bli mellan 21 meter per sekund och 24 meter per sekund i vindbyarna.

Vinden ska avta i eftermiddag men inte nederbörden. Snöfall eller blötsnö som drar bort under eftermiddagen följs av skurar med regn eller blötsnö.

Till kvällen blir det sammanbakade byar av blötsnö.

På Ölandsbron är det hårt väder med risk för halka och snödrev. Det finns fläckvis med lössnö och moddsträngar. I nuläget är den öppen för trafik.

– Det finns ingen pågående avstängning och vi har inte fått information om att den kan komma att stängas. Vi har inte heller några trafikstörningar i närområdet. Men vi följer väderutvecklingen och det kan komma att ändras, säger Josefin Gröndahl, presskommunikatör på Trafikverket.

På grund av vädret pågår det inga reparationsarbeten på bron i dag.

– Det är större risker att ge sig ut på bron och arbeta i sådant här väder. Vi hoppas på bättre väder i morgon, säger Johan Wesley, projektledare för Ölandsbron.

-------------------------------

Det kommer att bli hårda vindbyar i hela landet och rikligt med snö eller regn. Vinden tilltar alltmer under dagen och framåt kvällen drar ett snöfallsområde in västerifrån över södra och mellersta Sverige.

På Öland blir det från kvällen hårda eller närmast kusten mycket hårda vindbyar. Under natten och tisdagsmorgonen kommer det att snöa och det beräknas bli ett par centimeter.

– Vinden tilltar under tisdagsmorgonen men kommer att avta framåt eftermiddagen. Då övergår nederbörden till regn när temperaturen stiger, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

I fjällkedjan har det utfärdats en klass 2-varning. Större delen av Götaland och Svealand har fått klass 1-varningar.

Men inte Öland, trots att resten av Kalmar län och Gotland får varningar.

– På Öland övergår det tidigare till regn och det beräknas inte komma lika stora mängder som i inlandet.

– Vi följer väderutvecklingen och det kan utföras ytterligare varningar. Vi kommer att meddela eventuella förändringar på vår hemsida.

Hur ska ölänningarna förhålla sig till vädret?

– Vi går inte ut med några uppmaningar att undvika trafiken. Men blåst i kombination med nederbörd försvårar vägförhållandena och ger sämre sikt. Det kan ske störningar i trafiken.

Hur ser det ut framöver?

– På onsdag kommer det att bli lugnt. Men ett nytt vädersystem drar in över landet i slutet av veckan.

– På torsdag och fredag kommer det att regna på Öland och under fredagen kommer det återigen att bli hårda vindar.

FAKTA

Så hårt blåser det

Hård vind – är mellan 13,9 och 20,7 meter per sekund vilket innebär att stora grenar på lövklädda träd rör sig, det viner i luftledningar och på sjön bildas stora vågberg.

Om det närmar sig 20 meter per sekund kan det upplevas svårt att stå upprätt.

Mycket hård vind – är mellan 20,8 och 24,4 meter per sekund och då bryts mindre träd, taktegel kan blåsa ner och på öppet hav är vågorna över tre meter, ibland upp till fem meter höga.

Visa mer...