Idel glada miner ett år före skolstart

Färjestaden Artikeln publicerades
Den fyrhändiga spaden hanterades av Anders Carlsson från Nybyggarna, Thomas Ericsson och Mattias Mild från CIS, kommunalrådet Henrik Yngvesson och landshövding Tomas Carlzon.
Foto: Maria Wiell
Den fyrhändiga spaden hanterades av Anders Carlsson från Nybyggarna, Thomas Ericsson och Mattias Mild från CIS, kommunalrådet Henrik Yngvesson och landshövding Tomas Carlzon.

I den dammiga och hårda backen togs första spadtaget till friskolan Östra skolan i Färjestaden på torsdagen. Landshövding och kommunalråd sida vid sida med skolans utvecklingschef och byggherren.

– Imorgon sätter bygget igång på allvar, säger Anders Carlsson från Nybyggarna när han berättar om bygget av Östra Skolan, utefter Åkervägen i Färjestaden.

Framtid Färjestaden, som bygger skolan, investerar totalt 85 miljoner. CIS kommer sedan att hyra lokalerna för sin F-9-skola, där etapp 1 skall vara klar till läsårets början 2019.

– Det här är jättebra, säger kommunalrådet Henrik Yngvesson som länge har arbetat för att få en kommunal högstadieskola i Färjestaden. Den har blivit försenad och beräknas vara klar till höstterminen 2020.

Östra skolan kommer att ha 3000 kvadratmeter yta, där varje stadium är sin egen enhet. Mattias Mild är utvecklingschef på CIS och berättar om Östra skolans idé och värdegrund.

– Lågstadiebarnen skall till exempel aldrig komma i kontakt med högstadiet. Istället skall de längta efter att få komma till de årskurserna när det väl sker. Samtidigt vill vi ha en sammanhållen skola där man skall kunna gå från förskoleklass till årskurs 9.

Fullt utbyggd kommer skolan att ha 325 elever och ett 30-tal i personalgruppen.

Landshövding Tomas Carlzon var på plats för att greppa spaden. Han var glad och nöjd över att få vara med när en ny skola byggs.

– Vi behöver bra skolor, vi behöver skolor som låter barnen i tidig ålder få kunskap om vilka näringar och jobb som finns på hemmaplan. Kanske skall man redan i årskurs 7 få träffa näringarna för att blir klar över vilka möjligheter som finns till framtida jobb.-

Han betonade värdet av ett nära samarbete mellan skola och näringsliv.

När första spadtaget hade skett berättade Thomas Ericsson från CIS att det var platsen för ”Sveriges finaste bibliotek”.

– Och där ni grävde kommer Ölands egen författare Margit Friberg att stå staty, och bredvid henne Stagnelius, Anna Rydstedt och Albert Eriksson. Vi skall lära barnen att vara stolta över Öland och vad vi har här.