I arla morgonstund

Öland Artikeln publicerades
En tidig solskensmorgon kom tidningsbudet som alla andra dagar för att leverera den efterlängtade morgontidningen. De flesta andra dagar är det ingen som ser eller hör. Men just den här morgonen fångades hen på bild.
Foto:Peo Nilsson
En tidig solskensmorgon kom tidningsbudet som alla andra dagar för att leverera den efterlängtade morgontidningen. De flesta andra dagar är det ingen som ser eller hör. Men just den här morgonen fångades hen på bild.

Ingen ser. Ingen hör. Men tidningsbudet är ute på sin runda så att rutinerna vid frukostbordet skall bli desamma som alla andra dagar. Så mycket händer som vi tar för givet, som vi inte lägger märke till förrän det slutar fungera.

Det är så mycket i vår vardag som vi är vana vid. Som vi tar för givet och som alltid brukar – och skall – fungera. Sån´t där som inte syns, men som vi absolut tar för givet. Om vi får bestämma. Tidningen ska ligga i brevlådan. Om jag kommer till akuten på natten skall där finnas både sjuksköterska och läkare – helst genast. Mjölkbonden skall gå upp tidigt, tidigt för att ordna mjölken till morgonkaffet, osten och smöret.

När jag funderar på vad som hela tiden händer, som jag tar för givet, som jag egentligen aldrig ifrågasätter om det är rimligt att förvänta sig eller ej – dag efter dag. Då blir det många saker på listan.

Det handlar om tidningen, om varorna i min butik, om sjukvården, sena nätter och tidiga morgnar hos dem av oss som behöver dygnet-runt-hjälp.

Det handlar om hur våra folkvalda politiker självklart måste hinna med att läsa alla handlingar innan de fattar viktiga beslut. Eller hur? Trots att de allra flesta har arbete och familjer att ta hand om och ge tid.

En av de där dagarna då allt fungerar är det nyttigt att fundera på vad som hela tiden pågår runt omkring mig som jag tar för givet. Det kan vara värt att sända en tacksamhetens tanke till alla dem som uträttar det där som inte syns.

Och nästa gång du möter ett tidningsbud, en mjölkbonde eller en undersköterska – tala om att du uppskattar dem för vad de gör.

Fakta

Den dag du gav oss...

./.

Den sol som oss till vila viger

för andra tänder arbetsdag.

Ur andras hjärtan bönen stiger

om kraft att vandra i din lag.

./.

John Ellerton

Visa mer...