Hotas av vite - måste ha bättre koll på farlig bakterie
I ett beslut av Livsmedelsverket föreläggs det aktuella företaget att vidta åtgärder ”som säkerställer att permanenta förfaranden som är grundade på HACCP-principerna inrättas, genomförs och upprätthålls för produktionen” av en företagets produkter.
”Föreläggandet förenas med ett löpande vite om 20 000 kr för varje påbörjad kalendermånad från och med den I januari 2019, under vilken det konstaterats att ovanstående åtgärder inte har vidtagits”, sägs det vidare i beslutet.
Enligt Livsmedelsverket har företaget inte visat att den styr hälsofaran Stec – en bakterie som kan bilda gifter i tarmen – på ett sådant sätt att den reduceras eller elimineras i livsmedlet innan det levereras ut från företaget.
HACCP är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten.
Stec-bakterien, även kallad Ehec (Escherichia coli), ger kraftiga magsmärtor, diarréer som kan vara blodiga och ibland kräkningar.