Sport

Hockeylegendaren tror på Sverige: ”Absolut kan det bli guld”

Ishockey, VM Artikeln publicerades
Hardy Nilsson.
Foto: Johannes Scherman
Hardy Nilsson.

ÖB-sporten har snackat hockey-VM med tränarlegendaren, Hardy Nilsson. Numera är han säsongboende ölänning. Så här tight har Öland aldrig varit med hockeyns finrum.

Med trettio år i tränarbåset är Hardy en institution inom svensk hockey. Han införde torpedhockeyn på slutet av nittiotalet och skördade då stora framgångar med Djurgården. Han blev ”Hårde Hardy” med hela svenska folket. Som förbundskapten blev det blandade resultat. Kanske minns vi OS-debaclet i Salt Lake City allt för väl. Hans andra sejour i Djurgården blev också den sista i anhalten på den framgångsrik tränarkarriären. Idag har han hunnit bli sjuttio år. Bytt hockeybås mot sommarstuga och taktiktavla mot svinganalys.

– Vi köpte hus i golfbyn för tio år sen. Nu försöker vi vara här så mycket vi kan. Det blir åtminstone sex månader om året. Försöker alltid stanna kvar under skördetiden. Det är en sådan härlig period här, säger Hardy.

Från stugan på Öland följer han Tre kronors framgångar i hockey-VM. Och visst har det stjärnspäckade Tre Kronor gett Hardy guldvittring.

– Med ett sånt här lag kan vi absolut ta guld! Bortsett från Slovakienmatchen har det sett riktigt bra ut.

Men först måste Tre Kronor slå Lettland på torsdag.

– Vi ska ju slå Lettland. Problemet är att de inte ska vara något problem. Men när det är utslagsmatch kan det ju faktiskt gå hur som helst.

Dagens Tre kronor har han inte stenkoll på. Men en spelare som han känner till väl är Mika Zibanejad. Den storväxta och tekniska forwarden tog han upp från Djurgårdens J-lag.

– Mika kom upp till A-laget och på några veckor var han en given spelare i förstakedjan. Han påminner lite om Sudden! Trodde han skulle prestera bättre när han draftades till Ottawa men under VM har han varit en viktigt kugge för Tre Kronor.

– Det är svårt att ha koll på alla spelare. Många tar sig till NHL via college idag. Men tycker backarna gör det riktigt bra. Rakell gör det man förväntar sig, mål! Och jag målvakterna får oförtjänt mycket skit från VM-studion. Håkan Södergren tycker de är bra andramålvakter, jag tycker de är bättre än så!

Om vi får höra något segervrål från golfbyn på söndag återstår att se.