Henric Borgström: Stora skogsindustrier går dåligt på börsen

Öland Artikeln publicerades

Senaste veckan har samtliga aktiebörser intressanta för svensk del vänt uppåt och något mildrat fallet tidigare under oktober.

Ahlstrom-Munksjö visade upp en hygglig kvartalsrapport, vinst på god nivå, vilket räckte för att hålla aktiekursen kvar på veckans nivå. Men den har fallit med ca 20 procent sedan nyår.

Om vi ser tre år tillbaka har Munksjö-aktien stigit från 75 kr till ca 140 kr, alltså i det närmaste en fördubbling.

Åtminstone den svenska verksamheten har gynnats av att kronan blivit svagare, på exporten får ju Munksjö fler kronor än tidigare när euron och dollarn växlas in. För den finländska delen är det tvärtom när det gäller export till dollarländer.

Men nedgången på börsen under oktober fram till måndag förmiddag förvånar inte med tanke på en del andra skogsindustrier, Holmen B minus 11 procent, SCA B minus 14 procent och Stora Enso R minus 16 procent.

Aktiekurserna drevs upp kraftigt förra året vilket visat sig överdrivet, till detta oron för sämre tider som ofta drabbar skogsindustrin före andra branscher.

Undantaget är BillerudKorsnäs som tidigare haft en betydligt svagare utveckling än de övriga men fick ett kraftigt ryck när den nya östgötska kartongfabriken i Skärblacka fått uppmärksamhet. Aktien plus 18 procent på en vecka, men fortfarande minus sedan årsskiftet 13 procent.

Sågverken har haft en mycket bra konjunktur, men Bergs i Mörlunda med en handfull småländska anläggningar har stigit 4 procent på en vecka, över 30 procent hittills i år.

Garo i Gnosjö, elinstallation exempelvis för elbilar, har beskrivit en berg- och dalbana på börsens mellanstora lista. Aktien började noteras kring 100 kr våren 2016 och steg till över 250 kr som mest ett år senare.

Men byggandet vek, vilket också drabbade underleverantörerna. Aktien har sedan dess tappat till ca 160 kr. Men omsättningen var ändå god det tredje kvartalet, plus 16 procent, rörelsevinsten plus 35 procent, mycket till följd av förbättring i den polska fabriken.

Bolaget har levererat högeffektladdningar för fordon till ett dussin stationer i Volvo personvagnars provverksamhet. Garos ledning tror starkt på denna verksamhet.

Börsvärdet är knappt 1,5 miljard kronor, utdelningen har på två år fördubblats till 4 kr per aktie.

Några andra på mellanstora listan (bolag som värderas till mellan 150 miljoner och en miljard euro): Bufab i Värnamo, komponenter för tillverkningsindustrin, har stigit något efter förra veckans rapport, men ligger 10 procent back från årsskiftet. Detta trots god ökning av omsättning, orderingång och rörelsevinst.

Fagerhult belysning, aktien minus 24 procent från årsskiftet.

Kabe husvagnar minus 10 procent hittills i år.

Itab Shop i Jönköping, butiksinredningar, hela 65 procent back sedan årsskiftet, vilket speglar pessimism om butikerna i framtidens e-handel.

OEM i Tranås, marginell förändring senaste månaden, plus 19 procent i år.