Annons

Helgens succé - ett kvitto på att Himmelsberga är på rätt väg!

En grådassig novemberhelg ska det väl egentligen inte gå att göra succé på den öländska landsbygden. Men Himmelsberga visar att det går.
Publicerad 27 november 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

När det gäller just julmässor så har ju visserligen också till exempel Skäftekärr och Kastlösa redan tidigare den här senhösten visat att det går att skapa besöksmål i den öländska glesbygden.

Men att just Himmelsberga lyckas sätta en sådan fullpoängare är värt att notera extra.

Annons

Det är inte så länge sedan som Himmelsberga stod på ruinens brant. Med en besvärlig ekonomisk situation, frågetecken kring styrelsen och en nyrekryterad verksamhetschef som snabbt försvann.

Och även om den officiella titeln är ”Ölands museum”, så tycker man inte det i Mörbylånga kommun. Detta eftersom Mörbylånga kommun väljer bort att stödja Himmelsberga ekonomiskt.

Ur mörkret klev då en långhårig blondin fram och började sprida ljus. Nej, inte lucia, utan Julius Sääf, en 34-årig historielärare från Kronoberg med Öster som favoritlag.

Det visade sig att ordföranden Ellinor Jonsson och de övriga i styrelsen gjort ett modigt men, visade det sig, också mycket gott val av ny verksamhetschef i januari 2017.

Idag, lite drygt två år senare, är det svårt att se någon som skulle vara bättre lämpad för uppgiften att rädda, bevara, men också lyfta Himmelsberga.

Svårigheten för Himmelsberga har tidigare varit att man inte riktigt vetat vilket ben man skall stå på. Konsten har ibland vägt blytung, kanske på bekostnad av den övriga verksamheten.

Julius Sääf har tagit så många initiativ, genomfört så många nya idéer att den lite försiktigare, äldre generationen, lätt skulle ha kunnat bli åksjuk. Men den nye verksamhetschefen har en förmåga att ändå gå varsamt fram, vara lyhörd och ta grepp som ändå ligger väldigt mycket i Himmelsbergas anda.

Julius Sääf har börjat lyfta fram skatterna som faktiskt finns samlade på Himmelsberga, men också öka tillgängligheten och anpassa verksamheten att omfatta hela familjen. Med en utvecklad barnverksamhet så når man inte bara barnen, utan också deras föräldrar och farföräldrar.

Jultallriken från 1800-talet är ett spännande sätt att knyta an till historien. Fullbokade ordinarie sittningar och extra sittningar på det visar att verksamhetsledningen har känsla för vad som går hem.

Om någon också ska kunna ge liv åt Barbro Lindgrens Loranga-utställning så är det miljön kring Himmelsberga.

Att helgens julmarknad blev en sådan publik succé kan ses som ett kvitto på att Himmelsberga är på rätt väg!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons