Grodspecialist filmar öländska överlevare

Öland Artikeln publicerades
I sin jakt på björndjuret har Claes Andrén filmat ett avsnitt till sin kommande SVT-film på Stora Alvaret utanför Kastlösa, där han också intervjuade en av världens ledande forskare på björndjur, professor Ingemar Jönsson.
Foto:Maria Wiell
I sin jakt på björndjuret har Claes Andrén filmat ett avsnitt till sin kommande SVT-film på Stora Alvaret utanför Kastlösa, där han också intervjuade en av världens ledande forskare på björndjur, professor Ingemar Jönsson.

Går det att överleva på Öland utan vatten? Jodå, björndjur kan. Det berättar filmaren Claes Andrén om i en kommande SVT-film.

Grönfläckiga paddor har sedan 2008 återplanterats bland annat på Öland. Innan dess var de utrotningshotade och började födas upp på nytt i Nordens Ark, där Claes Andrén var vetenskaplig chef. I dag arbetar han med ett nytt projekt på Öland. Det handlar om det lilla, mikroskopiska och för många okända björndjuret.

– Jag vill berätta om vilken betydelse naturen har för oss människor, på många olika områden. Det kan handla om teknikutveckling, om smart design, om medicinska upptäckter och hjälpmedel. Naturen har alltid varit en förebild för människor, vi måste fortsätta att ta vara på den möjligheten, säger forskaren och filmaren Claes Andrén.

Björndjuret är ett litet kryp med helt unika egenskaper som kan bidra till viktiga medicinska upptäckter. Det lilla djuret finns överallt och klarar sig i de tuffaste miljöer. Utan vatten, under högt tryck, i isande kyla och i hög värme. Det stänger av alla livsfunktioner och väntar in bättre betingelser för att kunna bli aktiva igen.

– Öland med sitt karga alvar där det stundtals blir helt uttorkat och andra tider dränkt av vatten är en sådan miljö där björndjuren lever och överlever.

Under sin filmning på Öland träffar Claes professor Ingemar Jönsson. Han är en av världens ledande forskare på björndjur och kan berätta om de värdefulla kunskaper som vi kan få genom att studera dem närmare.

– Han har studerat olika egenskaper hos björndjuren och som gör att de överlever extrem stress och kan reparera DNA och de tål höga doser av strålning vilket i sin tur motverkar åldrande. Flera av de sakerna kan vara till hjälp inom cancerforskningen, säger Claes Andrén.

Filmningen som han gör på Öland är i slutfasen av två filmer för SVT som kommer att sända dem under senvåren. Filmernas huvudbudskap är att naturen har så mycket att lära oss människor.

– Jag vill berätta om det på ett sätt så att människor fascineras och vill stanna kvar framför tv:n och lära sig något nytt. Det finns så mycket spännande att upptäcka, sådant som vi har användning för i vårt moderna samhälle.

Förutom Öland har Claes filmat i övrviga delar av Sverige, i Namibia, Costa Rica, Panama och Australien. Överallt har han letat efter exempel på företeelser i naturen som människan kan ha som förebild.

– I ett otillgängligt område som vi besökte finns en särskild groda, magruvargrodan. Till skillnad mot alla andra grodor ruvar honan sina ägg i magen sedan hanen har befruktat dem, utanför henne. Hon äter helt enkelt upp de befruktade äggen och låter dem kläckas i magen. Men för att det skall vara möjligt kan hon inte under tiden producera saltsyra för att smälta sin mat.

Claes berättar om hur magruvargrodan under tiden som ynglen växer i magen har stängt av sin saltsyreproduktion. Ungarna "föds" genom att hon spottar ut dem, och saltsyreproduktionen kan komma i gång igen, vilket gör att grodan kan börja äta.

– Det här har människan upptäckt och använder genom att det ämne som finns i grodan, för att hämma produktionen av saltsyra, i dag används i magsårsmedicin. Det är bara ett av många, många exempel på vad naturen kan lära oss.

Fakta

Björndjur (Tardigrada)

Ett av de tåligaste organismerna på jorden. De är mycket små, mellan 0,05 och 1 mm. De är i huvudsak vattenlevande, även om de också återfinns på land i exempelvis mossa.

Björndjuren kännetecknas av fyra kloförsedda "benpar", som används för att gå eller klättra på underlaget. Detta gör att de liknar små knubbiga björnar, vilket är upphovet till benämningen "björndjur".

Mer än 100 arter finns i Sverige.

Vissa arter kan uthärda lång tid av stark strålning, vakuum och nedkylning till endast några grader över den absoluta nollpunkten genom att övergå till ett så kallat kryptobiotiskt stadium. De har även överlevt vistelse i rymden.…

De två filmerna kommer att visas i SVT under senvåren.

I februari planerar Claes Andrén och föreningen Film & Kultur på Öland att filmerna skall ha världspremiär i Kastlösa.

Visa mer...