Annons

Gemensam app ska rädda liv i Grönhögen

När ett hjärta stannar är det frågan om minuter för att rädda liv. För räddningstjänsten kan det ta upp till 25 minuter att ta sig till Grönhögen. Därför har en grupp frivilliga startat ett nätverk där de larmas till sjukdomsfall via en app.
Grönhögen • Publicerad 28 juni 2018
Instruktörerna Per Måhlén och Anders Lorentzon har utbildat upp emot 40 bybor i hjärt- och lungräddning och andra livräddande åtgärder.
Instruktörerna Per Måhlén och Anders Lorentzon har utbildat upp emot 40 bybor i hjärt- och lungräddning och andra livräddande åtgärder.Foto: Malin Edeborg

För tio år sedan fick Grönhögen en hjärtstartare. Den förvarades på golfklubben men har på något sätt försvunnit. När Grönhögsbon Conny Kallblad gjorde efterforskningar för att skaffa nya hjärtstartare, insåg han att det krävs mer än bara en maskin.

– Det behövs kunskaper i hjärt– och lungräddning och en utbildning i hur apparaten används, även om den ger tydliga instruktioner under räddningen, säger han.

Hjärtstartaren ger tydliga instruktioner, men för att den ska ge bäst resultat krävs att användaren har en utbildning i hur maskinen ska användas.
Hjärtstartaren ger tydliga instruktioner, men för att den ska ge bäst resultat krävs att användaren har en utbildning i hur maskinen ska användas.Foto: Malin Edeborg
Annons

Conny eftersökte därför frivilliga som ville gå en instruktörsutbildning för hjärt- och lungräddning. Två personer nappade, Anders Lorentzon som är utbildad narkossköterska och Per Måhlén som har kunskaper sedan en påbörjad läkarutbildning.

När dessa två var färdigutbildade, inledde de processen med att utbilda fler i byn. Idag har 30-40 personer gått utbildning i livräddning. De har bland annat fått kunskaper i hjärt- och lungräddning (HLR), andra åtgärder som framstupa sidoläge, hur de upptäcker stroke och hur byns två nya hjärtstartare fungerar.

Men de ideella insatserna har inte tagit slut där.

– Jag konstaterade att det behövs någon form av larmkedja. Det hjälper inte att så många kan det här, om de inte vet vilka de ska rädda, säger Conny.

Den som är i behov av hjälp trycker på appens röda larmknapp och direkt går larmet till 20 personer som alla är utbildade i olika former av livräddning.
Den som är i behov av hjälp trycker på appens röda larmknapp och direkt går larmet till 20 personer som alla är utbildade i olika former av livräddning.Foto: Malin Edeborg

På det sättet började gruppen använda appen Safeland. Den som har appen kan enkelt larma efter hjälp genom att trycka på en röd knapp. Då går larmet samtidigt till en kedja på 20 personer som alla bor i Grönhögen. Dessa ser direkt vem som har larmat samtidigt som patientens position visas på en karta.

– Meningen är att alla som får larmet ska springa till platsen. Det är bra att vara så många som möjligt, eftersom det snabbt blir tungt att utföra hjärtkompressioner, säger Per Måhlén.

I Grönhögen bor omkring 150 personer permanent, och under sommaren fördubblas antalet. När någon blir sjuk eller skadad kan det ta upp till 25 minuter för räddningstjänsten att vara på plats, och längre tid för ambulans.

– Det här ger en trygghet. Vi har många äldre i byn, och ensamstående. Blir de liggande så kan det ibland dröja ett dygn innan de får hjälp, säger Lennart Åberg.

– Det blir både en fysisk och en social funktion för en by. Det sägs att hela Sverige ska leva och då måste folk känna sig trygga, säger Anders Lorentzon.

Per Måhlén, Lennart Åberg, Conny Kallblad och Anders Lorentzon ingår i gruppen av 20 personer som rycker ut för att rädda liv i väntan på räddningstjänst och ambulans.
Per Måhlén, Lennart Åberg, Conny Kallblad och Anders Lorentzon ingår i gruppen av 20 personer som rycker ut för att rädda liv i väntan på räddningstjänst och ambulans.Foto: Malin Edeborg

Den som larmar i appen, ska samtidigt ska larma 112.

Annons

– Vi är inte SOS Alarm, utan gör så gott vi kan utöver SOS Alarm, säger Lennart.

Hittills har gruppen inte ryckt ut i skarpt läge, och de har inte heller fått någon större respons från byborna. En del anser att de är för gamla för att använda en app, medan andra kanske tror att de behöver ingå i larmgrupppen om de har appen.

– Men så är det inte. Vi har 20 personer, och det är vad vi behöver. Nu är det bara fritt fram att ladda ner appen och larma oss när hjälp behövs. Det behöver inte vara hjärtstopp, det kan vara ett brutet ben eller vad som helst egentligen, säger Anders Lorentzon.

Nu hoppas gruppen också att andra öländska byar ska ta efter konceptet.

– Det finns många ställen på Öland som skulle kunna göra såhär. De får gärna ta kontakt med oss och höra hur vi har gjort, säger Per Måhlén.

Hjärtstartarna och övrig utrustning för utbildning har kostat 50 000 kronor. För finansieringen står byns hembygdsförening och Grönhögens golfklubb.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons