Fyr drabbad av stöld – ”Onödigt och meningslöst”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Kråkuddens fyr har drabbats av ett inbrott, ett batteri, en regulator och en solpanel som används för att hålla den tänd var borta.
Foto: Aya Alsalmou
Kråkuddens fyr har drabbats av ett inbrott, ett batteri, en regulator och en solpanel som används för att hålla den tänd var borta.

Kråkuddens fyr har drabbats av ett inbrott. När Borgholms Båtklubb skulle tända fyren för säsongen var regulatorn, batteriet och solpanelen borta.

Sedan 1995 har Borgholms Båtklubb uppdrag från Sjöfartsverket att hålla Kråkuddens fyr tänd från 1 maj till 1 oktober. Men när de åkte dit för att tända fyren för säsongen upptäckte de att någon hade gjort inbrott. Batteriet, solpanelen och regulatorn var borta.

– Det kändes väldigt snopet och vi blev skitförbannade. Det handlar om några tusenlappar men det känns så onödigt och meningslöst att stjäla detta. Det skapar en massa extra arbete för oss, säger Lars Olsén, kassör för båtklubben och fortsätter:

– Vi gör detta helt ideellt och får absolut inga pengar från Sjöfartsverket utan ser det som ett hedersuppdrag.

När kan det ha hänt?

– Vi har ingen aning om när det kan ha hänt för vi upptäckte det i samband med att vi tittade till den innan vi skulle tända fyren och det var väl några dagar innan den 1 maj.

– Som tur är har vi duktigt folk i båtklubben som kunde hjälpa till att ordna detta och fyren kunde tändas den 1 maj som brukligt.

Hur påverkar det sjöfarten om fyren inte fungerar?

– Det är inga stora båtar som kommer in i Borgholm och särskilt inte nu när arbeten sker i yttre hamnen. Det handlar mest om fritidsbåtar. Men det är en hederssak att det som står på sjökortet ska stämma.

– Det sticker ut en del grynnor vid Kråkudden som fyren upplyser om.

 

FAKTA

Kråkuddens fyr

På 1860-talet förbättrades farleden genom Kalmarsund. Den gjordes djupare och en ledfyr byggdes då på Kråkudden, utanför Borgholm.

Borgholms fyrhus byggdes 1865. Fyren krävde daglig skötsel och huset fungerade därför både som bostad och fyr. Där bodde fyrmästaren och fyrvaktaren med sina familjer.

1904 flyttades fyrhyset till Revsudden på andra sidan sundet, där den står idag.

Den gamla fyren i Borgholm ersattes med en ny och modern som inte krävde daglig skötsel. 1940 blev den elektrifierad och 1995 överlämnade Sjöfartsverket ansvaret till Borgholms Båtklubb, som sedan dess håller den tänd mellan första maj och sista september.

Källa: Länsstyrelsen

 

Visa mer...