Annons

Församling gjorde en rundresa till öländska kyrkor

När Equmeniakyrkan på Öland gjorde sin årliga höstutfärd gick resan till några av de öländska kyrkorna. Det var med utgångspunkt från boken ”Ölands kyrkor – bilder och betraktelser” som kom ut i somras.
Öland • Publicerad 22 september 2019 • Uppdaterad 23 september 2019
Deltagarna i Equmeniakyrkans höstutfärd besökte fem olika kyrkor under söndagen. Historia, kultur, gudstjänst och god mat ingick i dagens utfärd. Bland annat besöktes Stenåsa kyrka där bilden togs. Främre raden längst till höger ses församlingens pastor Josue Leones.
Deltagarna i Equmeniakyrkans höstutfärd besökte fem olika kyrkor under söndagen. Historia, kultur, gudstjänst och god mat ingick i dagens utfärd. Bland annat besöktes Stenåsa kyrka där bilden togs. Främre raden längst till höger ses församlingens pastor Josue Leones.Foto: Maria Wiell

En gång varje år gör Equmeniakyrkan i Borgholm en utfärd av något slag. Maria Wiell, som har gjort boken ”Ölands kyrkor – bilder och betraktelser” tillsammans med fotografen Staffan Arvegård, var med som guide under dagen.

Rundresan till den första av fem kyrkor startade i Gärdslösa där Anders Marell mötte upp för att berätta om en av de äldsta kyrkorna på Öland. Han kunde redogöra för historian såväl för själva byggnaden som för många inventarier. Efter hans guidning deltog församlingen i gudstjänsten med prästen Tina Lönneborg.

Annons

Resan gick vidare till den nyligen renoverade Gårdby kyrka. Där fick deltagarna höra om kyrkans spännande historia som går tillbaka till början av 1100-talet, och det som arkeologerna hittade i samband med renoveringen för några år sedan. Vackra detaljer i kyrkan studerades och diskuterades, bland annat det nya altaret som delvis är byggt av ekbjälkar från år 1120.

Efter lunch på Eksgården styrdes kosan mot Stenåsa kyrka där särskilt målningarna i taket och runt väggarna imponerade. Även den kyrkan har en intressant historia som deltagarna fick kännedom om.

I Kastlösa kyrka var det framförallt den stora fresken ”Kristi återkomst” av Waldemar Lorentzon som beundrades. Fresken är oerhört detaljrik och berättar de viktigaste bibliska berättelserna från början till slut och det finns alltid någon detalj som besökaren inte sett tidigare. Prästen Tage Roos, som tjänstgjorde när fresken målades, sa vid ett tillfälle att ”den predikar för oss varje söndag”.

Eftermiddagskaffet intogs på Allégården varefter bussen gick vidare till Algutsrums kyrka. Nederdelen av altartavlan där utgörs där av ett medeltida altarskåp, förmodligen hämtat från kyrkan i Gråborg, när denna inte längre användes. Förutom Kristusfiguren finns det i altarskåpet sex statyer helgon, bland annat Heliga Birgitta. I Algutsrum finns däremot inga målningar eller statyer föreställande apostlarna eller de fyra evangelisterna, vilket är fallet i de övriga kyrkorna som besöktes. I Algutsrum hölls även en kort kvällsandakt.

Dagen hade gått och när bussen kom tillbaka till Borgholm på kvällen hade resenärerna tagit del av många och olika kyrkor, 5 av de 35 som finns på Öland. Kyrkor som har en spännande bakgrund och där de flesta går tillbaka till 1100- och 1200-talet även om de är restaurerade och ombyggda många gånger.

(ÖB)
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons