Fibersatsning accelererar under året

Åkerby Artikeln publicerades
Glada över att fler än 7 000 ölänningar blir uppkopplade till fiber under året är: Ilko Corkovic (S) kommunalråd, Emil Liljedahl, byggprojektledare IP-Only, Jan Gunnarsson, stadsnätschef, IP-Only och Ulrika Ragvald Emilsson, bredbandssamordnare och i grävmaskinen sitter Mikael Gustavsson.
Foto:Maria Brynielsson
Glada över att fler än 7 000 ölänningar blir uppkopplade till fiber under året är: Ilko Corkovic (S) kommunalråd, Emil Liljedahl, byggprojektledare IP-Only, Jan Gunnarsson, stadsnätschef, IP-Only och Ulrika Ragvald Emilsson, bredbandssamordnare och i grävmaskinen sitter Mikael Gustavsson.

Förra året började fibersatsningen på allvar på Öland. I år kommer flera tusen till få fiberanslutning.

Fiber är en viktig fråga för många. Tidigare har IP-Only gått ut med information om att de siktar på att slå regeringens bredbandsmål. Det innebär att 95 procent ska vara anslutna till bredband på minst 100 Mbit/sekund på Öland. På pressträffen som hölls i Åkerby i måndags eftermiddag informerades media om vad satsningen innebär för både Borgholms kommun och Mörbylånga kommun.

– 2018 kommer underlätta för företagsverksamheterna i båda kommunerna. Satsningen som görs nu gäller hela Öland och inte minst Borgholms kommun, sa Ilko Corkovic (S), Borgholms kommunalråd.

Han berättade att fiberanslutningen är mitt uppe i en extremt viktig infrastruktur och säger att satsningen kommer underlätta för många, både privatpersoner och företagare.

– Det här kommer göra att sjukvården blir mer tillgänglig och underlätta för jobb på distans. Vi är glada över att vi har fått dessa aktörer. Vi räknar med att det blir omkring 3 500 som ansluts i år, säger Ilko Corkovic.

Representanter från IP–Only berättade att det som görs kommer att förändra både gatubild och öppna upp nya digitala möjligheter.

– Med tanke på att vi det senaste året bygger mer än någonsin så blir det en del utmaningar i våra grävarbeten, men vi har alltid en dialog om kvalitetsarbeten tillsammans med våra entreprenörer, säger Jan Gunnarsson, stadsnätschef IP-Only.

Han säger att det är blött på många orter på Öland och att det har gjort att det inte går att köra alla maskiner. Så fort vädret tillåter så kommer arbetena fortsätta igen.

Sedan maj månad arbetar Ulrika Ragvald Emilsson som bredbandssamordnare i Borgholms kommun.

– Det har hänt mycket sedan jag påbörjade min anställning. Jag har märkt att det inte är alla som är medvetna om att kopparnätet ska försvinna.

Kopparnätet på Öland kommer att släckas ner och det börjar på södra Öland 2019. På Öland kommer fler än 7 000 få höghastighetsbredband.

– Alla kommer att beröras av den digitala utvecklingen. Internet är en teknisk revolution precis som det var när elen kom, säger Ulrika Ragvald Emilsson.

Allt mer sker på internet och nya användningsområden tillkommer hela tiden. Hur morgondagens tjänster kommer se ut är det ingen som vet.

– Det enda vi kan vara säkra på är att tjänsteutbudet via nätet kommer öka och bli viktigare för varje dag som går, säger Ulrika Ragvald Emilsson.

Områden som kommer att färdigställas med fiberuppkoppling under 2018 är följande:

Borgholms kommun: Byxelkrok, Enerum, Löttorp syd, Löttorp öst, Runsten och Norra Möckleby.

Mörbylånga kommun: Syd etapp 1 och 2, Glömminge.