Fastighetsverket om branten: ”Vi håller med till 100 procent”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Statens Fastighetsverk håller med Borgholms kommun om att branten behöver rensas upp för att det ska se trevligare ut för både borgholmarna och besökare.
Foto: Alexander Jensen
Statens Fastighetsverk håller med Borgholms kommun om att branten behöver rensas upp för att det ska se trevligare ut för både borgholmarna och besökare.

Markägaren Statens Fastighetsverk håller med Borgholms kommun om att det behöver rensas upp i branten. De för en dialog med länsstyrelsen som förvaltar naturreservatet.

Ölandsbladet skrev i lördags om Borgholms kommuns skrivelse till Statens Fastighetsverk om branten nedanför Borgholms slott. De begär att de döda träden forslas bort och destrueras. Kommunen hävdar att de riskerar att smitta deras friska almar med almsjuka och att de förfular området.

– Vi håller med till 100 procent. Vi äger marken men den förvaltas av länsstyrelsen. Vi har genom åren haft och har fortfarande en dialog med länsstyrelsen när det gäller att plocka bort döda almar. Vi ska ha ett möte om detta i veckan, säger Anders Magnusson, fastighetschef på Statens Fastighetsverk.

– Platsen är helt fantastisk och ligger alldeles i närheten av Solliden och Borgholms slott som är två stora besöksmål. Det är ett viktigt område för både besökare och borgholmarna. Vi vill att området ska vara så trevligt som möjligt men man måste också ta hänsyn till kultur- och naturmiljön, fortsätter han.

Många är kritiska över de åtgärder som gjordes för två år sedan...

– Vi var också kritiska efter arbetet för vi tyckte att mer skulle ha rensats bort. Jag vill dock poängtera att vi har en god dialog och bra samarbete med länsstyrelsen.

– Jag är hoppfull om att det kommer att se betydligt bättre ut och att vi kan göra det bästa av situationen. Men vi lär inte komma dit att allting försvinner för det handlar även om att bevara naturvärden.