Familjärt café och keramikverkstad i Byxelkrok

Öland Artikeln publicerades
Linn Sverredotter, café Haget tillsammans med sin mamma Caroline Möller som har keramik Haget.
Foto: Privat
Linn Sverredotter, café Haget tillsammans med sin mamma Caroline Möller som har keramik Haget.

Precis intill havet, tre kilometer söder om Byxelkrok på norra Öland, finns café Haget. Det är sjätte sommaren som caféet har öppet och gästerna återkommer år efter år.

På café Haget strävar personalen efter att skapa ett personligt café som genomsyras av äkthet i mat, miljö och service. Konstnärerna Stig och Lisa Södersten köpte tomten på 1930-talet. Då bestod den endast av lite tallar och flygsand.

– Huset är hitflyttat från Grankullavik och från början är det en gammal lada från 1800-talet. Min mammas morföräldrar köpte tomten och använde den som konstnärsbostad. Man kan säga att det här är en kreativ miljö, säger Linn Sverredotter som driver caféverksamheten.

Caféhuset är en gammal lada som fraktades från Grankullavik på 1930-talet och användes som målarateljé till Caroline Möllers morföräldrar.
Foto: Daniel Wahlberg
Caféhuset är en gammal lada som fraktades från Grankullavik på 1930-talet och användes som målarateljé till Caroline Möllers morföräldrar.

Café Haget var i år nominerade i White Guide under kategorin ”Årets värt en resa”.

- Vi fick inte priset men är så otroligt glada för själva nomineringen. Det är ett bevis på att allt jobb vi gör lönar sig och att andra ser det som vi vill förmedla, säger Linn.

I sommar är det cirka 25 anställda och de flesta är sommarboende i närområdet.

– Det är svårt att få tag på personal men jag har verkligen lyckats få bra personal och många är återkommande, säger Linn.

Även Leif Gerhardsson, Caroline Möllers sambo, är med och hjälper till mycket bakom kulisserna. Han sköter trädgården, bakar ibland och är grundaren till vissa av recepten, exempelvis rabarber- och ananaspajen.

På menyn finns flera olika sorters smörgåsar att välja bland, såsom räksmörgås, Rosas salami och brie och Annas SOS-smörgås med matjesill på en bädd av potatis, västerbottenkräm, pepparrot med dill och brynt smör.

Café Hagets charkbricka. En blandning av lokala delikatesser och smakrik ost.
Foto: Privat
Café Hagets charkbricka. En blandning av lokala delikatesser och smakrik ost.

På café Haget serveras även chevre och rödbetssallad, varmrökt lax med syrlig äppelsås, olika hembakta pajer med hemmagjord aioli och olika bakverk. Mest kända är de för sina kardemummabullar där receptet tillkom av ren tur, förklarar Linn.

Flera lokala leverantörer finns representerade såsom Böda Fisk och Rosas Handel. Nytt för i sommar är att det finns öländska bönchips.

Café Haget intill Kalmarsund.
Foto: Privat
Café Haget intill Kalmarsund.

Här finns även en Byxelkroksöl som går under namnet ”Blåeld”. Den är framställd av Skedemosse gårdsbryggeri på uppdrag av Arne Sjögren i samarbete med lokala pubar och restauranger.

– Vi jobbar mycket med att behålla den genuint öländska känslan, förra året gjorde vi till exempel en gärdsgård. Det är viktigt att stället inte förlorar sin själ, säger Linn Sverredotter.

Tidigare år har det varit musikunderhållning i trädgården och det blir det även denna sommar.

Kaffet serveras ur Caroline Möllers muggar som finns till försäljning i krukmakeriet.
Foto: Privat
Kaffet serveras ur Caroline Möllers muggar som finns till försäljning i krukmakeriet.

Linns mamma, Caroline Möller, driver keramik Haget sedan en lång tid tillbaka.

– Det är 25 eller 26 år sedan jag startade upp min verksamhet här och jag har hållit på med keramik i 30 års tid.

Caroline Möller har ett långt CV. Hon utbildade sig i början av 1980-talet på keramiklinjer och är bland annat medlem i Åkerbokonstnärerna på Öland och Konsthantverkscentrum i Sverige. Hon har deltagit i en rad samlingsutställningar i Sverige, men också utomlands. Caroline finns representerad i Böda kyrka med dopkanna och dopskål från år 2000 samt i Borgholms kyrka med nattvardskärl från 1999.

Rakukruka av Caroline Möller.
Foto: Privat
Rakukruka av Caroline Möller.

– Det jag säljer mest av är mina små skålar och muggarna som jag gör. Jag drejar allt, men skär, vrider och förändrar formen, säger Caroline Möller.

Hon arbetar med den klassiska japanska bränningstekniken raku.

"Det som jag nu arbetar mycket med kallas ”saggarfired” och är en bränningsteknik där föremålen bränns utomhus i en tunna tillsammans med brännbara material och olika oxider."

Ateljén finns i en byggnad intill caféet.

Rakukruka av Caroline Möller.
Foto: Privat
Rakukruka av Caroline Möller.

– Jag tycker om att experimentera, våga misslyckas om och om igen. Ur detta utvecklas mitt skapande, ibland på ett helt oväntat sätt, säger Caroline Möller.