Evas Kroppkakor satsar stort på färdigrätter – ”Tillgång till hela Småland”

Salomonstorp Artikeln publicerades
Dan Westerlund, Bosse Olsson och Eva Karlsson förbereder matlådorna som ska skickas till ICA Maxi i Kalmar.
Foto: Alexander Jensen
Dan Westerlund, Bosse Olsson och Eva Karlsson förbereder matlådorna som ska skickas till ICA Maxi i Kalmar.

Evas Kroppkakor har de senaste åren satsat friskt med utbyggen, restaurang och gårdsbutik. Men nu får gårdsbutiken stryka på foten när de satsar stort på färdigrätter.

2005 startade Bosse Olsson och Eva Karlsson Evas Kroppkakor och sedan dess har de kontinuerligt expanderat och breddat verksamheten. För några år sedan byggde de en restaurang och gårdsbutik. Nu ska de satsa stort på Evas Färdigrätter.

– Genom detta drar vi nytta av vårt kök hela året. Vi kommer att ta bort gårdsbutiken och istället bygga ett storkök där. Men våra egna produkter kommer vi att fortsätta sälja här, säger Bosse Olsson.

Evas Färdigrätter består av färska matlådor som kunderna kan köpa och värma hemma. De har börjat med fem olika maträtter i matlådorna som lagas på plats i Salomonstorp. Det handlar om husmanskost som exempelvis fläsk och potatis med löksås, potatis och pannbiff med brunsås och dillbakad lax och potatis med romsås.

– Vi börjar med detta och sedan går det att införa exempelvis vegetariska rätter och LCHF eller vad man vill. Vi tänker också att vi så småningom växlar mellan maträtterna, säger Eva Karlsson.

Matlådorna fylls och läggs på bandet där de paketeras.
Foto: Alexander Jensen
Matlådorna fylls och läggs på bandet där de paketeras.
Sedan läggs de i kylrummet i väntan på transport till matbutikerna.
Foto: Alexander Jensen
Sedan läggs de i kylrummet i väntan på transport till matbutikerna.

I nuläget går det att köpa matlådorna som heter Evas Färdigrätter på ICA i Borgholm, ICA Kvantum i Färjestaden och på ICA Maxi i Kalmar. Men fler butiker är på gång både på Öland och på fastlandet.

– Vi använder så lokala råvaror som möjligt vilket innebär att de är godkända för ICA Maxis koncept redig mat från trakten. Då har vi tillgång till alla ICA Maxi-butiker i Småland, säger Bosse Olsson.

Företaget har idag sex heltidsanställda och en på deltid. Den nya satsningen innebär att de behöver fler anställda.

– Vi kommer att behöva någon till. Vi har redan annonserat och fått många svar som vi just nu går igenom.

– Kommer vi in i fler butiker kanske vi får sälja våra andra produkter där. Då kanske det behövs fler kroppkakor och därmed personal. Det ena kan ge det andra.

De ser också utvecklingsmöjligheter inom exempelvis äldreomsorgen.

– Vi skulle kunna ha en kyl där hemtjänsten utgår i från. Då kan brukaren bestämma om de ska köpa matlådan och värma upp i mikrovågsugnen eller om hemtjänsten ska handla mat att laga. Väljer de matlådan blir inte måltiden så stressig och de kan istället umgås ordentligt.

De har fått en bra start i butikerna och reaktionerna från företagen i området som fått varuprover har varit mycket positiva.

– Vi tror på det här men tar ett steg i taget. Det svåra är att komma in i butikerna och komma igång. Vi får se var detta tar vägen och vart hjulen vill snurra.

– I slutändan handlar det om att göra en bättre produkt än konkurrenterna och det ska vi göra.

Evas Färdigrätter erbjuder i nuläget fem olika maträtter. Här är potatis och dillbakad lax med romsås.
Foto: Alexander Jensen
Evas Färdigrätter erbjuder i nuläget fem olika maträtter. Här är potatis och dillbakad lax med romsås.