Elsy-Britts dagar fylls av fåglar från när och fjärran

Össby Artikeln publicerades
Det var i 12-årsåldern som Elsy-Britt Schildt blev intresserad av fåglar. I dag är hon en av landets mest erfarna skådare. "Jag har alltid kikare och telefon med mig. På jobbet är telefonen ljudlös, men jag känner att den vibrerar när det kommer något larm". Efter tunga dagar som läkare på onkologen rensar hon tankarna genom att vara i naturen och skåda fåglar.
Foto:Maria Wiell
Det var i 12-årsåldern som Elsy-Britt Schildt blev intresserad av fåglar. I dag är hon en av landets mest erfarna skådare. "Jag har alltid kikare och telefon med mig. På jobbet är telefonen ljudlös, men jag känner att den vibrerar när det kommer något larm". Efter tunga dagar som läkare på onkologen rensar hon tankarna genom att vara i naturen och skåda fåglar.

– Hör du? Där borta är en rödhake. Och där hörs gärdsmygen som signalerar att "här bor jag".

När SVT sänder Det stora fågeläventyret med start i februari deltar Elsy-Britt Schildt från Össby som en av sju superornitologer som ledsagar sju tävlande kändisar i fågelskådandets ädla konst.

Några dagar in på det nya året möter jag Elsy-Britt Schildt i hennes hem i Össby. Ett stenkast från Östersjöns strand har hon fri utsikt över havet och fågelsträcken. Och när det nya året har börjat är det också dags att börja på en ny förteckning över skådade arter. Som mest har hon samlat 291 arter under ett år, målet är 300.

– Titta där. Där är årets första sidensvans, nu kan jag pricka av den.

– Jag lever på den allra bästa av platser för fågelskådare, mitt i fågelmekkat. Men för att komma upp till 300 arter på ett år behöver man upp i fjällvärlden för att se de fåglarna också.

Huset där hon bor permanent sedan fem år köpte hon som ett gammalt ruckligt hus för 30 år sedan. Det var när hon under några somrar på 1970-talet arbetade på Ottenby fågelstation som hon bestämde sig för att skaffa hus på Öland.

– Huset var inte vackert på något sätt, men det var ju det här jag köpte, säger Elsy-Britt och visar med armarna ut över strandlinjen och Östersjöns obrutna horisontlinje.

Det var som 12-åring hon blev introducerad i fåglarnas värld. Hon fick en lärare i femte klass som var inbiten skådare och som i alla ämnen undervisade utifrån fågelperspektiv.

– Afrikas länder kan jag ange därför att vi fick lära oss till vilka länder de olika fågelarterna flyttar. På musiken lyssnade vi på radions fågelskivor, teckningslektionerna använde vi till att rita fåglar och på gymnastiken fick vi cykla på tid till närmaste fågelsjö.

Som tjej och fågelskådare ansågs Elsy-Britt både som avvikande och lite galen på den tiden. Nu har det förändrats och hon tycker att den som har ett stort engagemang och intresse blir respekterad på ett annat sätt.

– I dag är det också så att det är gruppen medelålders kvinnor som ökar allra mest bland ornitologerna och som blir medlemmar i ornitologiska föreningar runt om i landet.

Elsy-Britt är en av Sveriges mest inbitna skådare och när SVT skulle spela in "Det stora fågeläventyret" blev hon ombedd att söka en av expertplatserna. Hon och sex andra fågelskådare är tillsammans med varsin kändis som tävlar i olika grenar som har med fågelskådning att göra.

– Jag är tillsammans med Henrik Kruusval (från Landet runt, reds anm). Det är Henrik som tävlar och jag är med för att ge råd och lära ut strategier för hur man kan lyssna på fåglar, hur de beter sig, i vilka områden vilka fåglar förmodligen finns.

Hon säger att det allra roligaste med att vara med i programmet var att få väcka ett intresse för fågelskådande hos de kändisar som deltog.

– De kunde ingenting när vi började men blev helt klart intresserade, och framför allt medvetna om att vi hela tiden har så mycket fåglar runtomkring oss som vi inte vet om eller tänker på. När vi upptäcker det får vi en helt ny dimension av livet.

Själv lever Elsy-Britt med fåglarna varje dag, året om. Hon berättar om känslan av överraskning.

– Det är som inför julafton. Vad skall hända i dag?

Särskilt intressant är det att ta sig till dungarna på östra Öland. Där slår sig fåglarna ner för att rasta och leta föda och det finns alltid något spännande att upptäcka.

– Det tycker jag är väl så intressant och roligt som att stå i Ottenby som ju annars är den stora samlingsplatsen för skådarna.

Till vardags är Elsy-Britt Schildt överläkare på onkologen i Kalmar där hon hela dagarna möter människor som vill ha hennes råd och stöd. Alltifrån patienter till sköterskor och läkarkollegor.

– Det är ett många gånger tungt jobb och jag kan ibland känna att jag är människotrött när kvällen kommer. Då fungerar fågelskådandet som en avkoppling, jag rensar huvudet, hinner tänka och samla kraft inför kommande dag.

Under tiden som vi sitter och samtalar hörs plingen från mobiltelefonen. Det är notiser från fågelskådarkollegor runt om i landet som har upptäckt mer eller mindre ovanliga fåglar. Just den här dagen är det inget uppseendeväckande, men Elsy-Britt Schildt har ett drömlarm.

– Jag vill se en rubinnäktergal innan jag dör. Helst skall den hittas i fält här på Öland. När det händer hoppas jag verkligen att jag har möjlighet att få se den.

Fakta

Det stora fågeläventyret

Åtta avsnitt i SVT med start i februari. Sju superornitologer ledsagar sju kändisar i fågelskådandets ädla konst. Från Öland deltar Elsy-Britt Schildt, Donát Hullman och Pav Johnsson.

Kändisarna som deltar är bland andra Henrik Kruusval, Anders Bagge, Daniel Norberg och Martina Haag.

Tävlingen innehåller bland annat artrace där det gäller att se så många arter som möjligt.

Martin Emtenäs, känd från Mitt i naturen och Naturmorgon, är programledare när de tävlande och superornitologerna reser från Dalarna till Stockholm och Skåne för sina olika uppdrag.

Elsy-Britt Schildt om sin medverkan: "Först tänkte jag säga nej, inte var det här väl något för mig. Men jag ändrade mig, en medelålders tant som jag skulle säkert något att bidra med. Och jag ångrar mig absolut inte. Det var oerhört spännande".

Visa mer...