Efter svåra olyckan - 37-åring åtalas för vårdslöshet i trafik

Algutsrum Artikeln publicerades
Den svåra trafikolyckan i Algutsrum den 17 april i år får nu sitt rättsliga efterspel. En 37-åring åtalas för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.
Foto: Arkiv
Den svåra trafikolyckan i Algutsrum den 17 april i år får nu sitt rättsliga efterspel. En 37-åring åtalas för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

En 37-åring åtalas nu för den svåra trafikolyckan strax söder Algutsrum den 17 april år.

I olyckan skadades en kvinna allvarligt med stor risk för bestående men.

Kvinnan med två barn var på väg norrut på 136:an när deras bil slutade fungera, motorn stannade och de blev stillastående i backen upp till Algutsrum.

Ett vittne berättade senare för polisen att han såg kvinnans bil i god tid och att han utan problem kunde passera den på ett säkert sätt.

Sekunderna efteråt inträffade den svåra trafikolyckan med mycket allvarliga konsekvenser för kvinnan. I hög hastighet blev hon påkörd bakifrån av en 37-åring som helt missat den stillastående bilen.

– NN begick gärningen av oaktsamhet. Oaktsamheten bestod i att NN, trots fri sikt och mycket goda väder- och vägförhållanden inte iakttog tillräcklig uppmärksamhet, sägs det i åtalet mot 37-åringen.

Kvinnan fick livshotande skador i form av brott på skallbasen, blödningar i hjärnan samt stötskador på lungorna.

– Det föreligger stor risk för att skadorna kommer att leda till bestående men, sägs det i åtalet.

37-åringen åtalas för vållande till kroppsskada i två fall, detta då även ett av barnen i den stillastående bilen skadades, dock förhållandevis lindrigt.

Åtalet gäller också vårdslöshet i trafik, något 37-åringen nekar till. Däremot erkänner han vållande till kroppsskada.

I bevisningen mot 37-åringen, som är hemmahörande på Öland, ingår bland annat fotografier från olycksplatsen för att bevisa väder- och siktförhållanden samt för att bevisa ”olyckans karaktär och våldsamhet”.

”Personbil XXX är totalförstörd baktill med enorma plåtskador”, sägs det i förundersökningen där 37-åringen i ett förhör säger att han gasade lite på grund av ett bakomvarande fordon och att han sedan inte ”minns så mycket mer förrän hans ruta spricker”.