Efter dråpet - åtalad för grov misshandel

KÖPINGSVIK/KALMAR Artikeln publicerades
Midsommardråpet i Köpingsvik 2009. Gärningsmannen står nu åtalad för en grov misshandel i Kalmar.
Foto:Michael Ståhl
Midsommardråpet i Köpingsvik 2009. Gärningsmannen står nu åtalad för en grov misshandel i Kalmar.

Då fälld för midsommardråpet i Köpingsvik.

Nu åtalad för en grov misshandel i Kalmar.

– Visat råhet, sägs det i åtalet.

Midsommarafton 2009, strandpromenaden i Köpingsvik - tjafs och knuffar leder till ett stort bråk mellan två grupperingar.

I tumultet bland tusentals midsommarfirare som kommit till Köpingsvik knivskärs 21-årige Daniel Strålhake från Linköping så svårt att han avlider i ambulansen på väg till sjukhuset i Kalmar.

Ytterligare tre personer knivskärs under bråket och på brottsplatsen hittar polisen knogjärn, en tårgasflaska - och en kniv.

Mycket tidigt i utredningen får polisen tips om den troliga gärningsmannen, misstankarna riktas mot en 24-åring från Kalmar.

Den 15 september grips 24-åringen, polisen delger honom misstanke om mord, alternativt dråp, på Daniel Strålhake. Även en jämnårig kamrat till 24-åringen grips, misstänkt för medhjälp.

I de första förhören nekar 24-åringen för att efter nio dagar i häktet erkänna: ”Det var jag som stack en kniv i Daniel Strålhake.”

Efter överklagade av tingsrättens dom kommer hovrättens utlåtande i mars 2010 där 24-åringen döms för dråp samt vållande av kroppsskada. Påföljden bestäms till sju år i fängelse.

I maj 2014 friges mannen och nu är han återigen aktuell i ett brottsmål gällande misshandel.

Enligt åklagarkammaren i Kalmar var det han och två andra personer som tillsammans överföll en yngre man utanför gamla matöppet i Smedby den 6 februari i år.

De slog ned honom till marken för att sedan sparka denne i ansiktet och huvudet.

– Brottet bör bedömas som grovt eftersom (namnen på de tilltalade) var flera som utövade våld mot målsäganden efter att de slagit honom till marken och då de visade särskild hänsynslöshet och råhet, sägs det i åtalet.

Den nu 32-årige mannen nekar till brott.