Efter C-utspel om Slottsskolan: ”Helt okänt för oss”

Borgholm Artikeln publicerades
Polisbil vid Slottsskolan i Borgholm och ett slagträ under måndagens fullmäktigedebatt om sexornas vara eller inte vara på Slottsskolan. Centerpolitikern Eva Walhgrens uttalande om att ”polisen är på Slottsskolan flera gånger i veckan, bland annat med anledning av mordhot” ifrågasätts nu från flera håll.
Foto: Michael Ståhl
Polisbil vid Slottsskolan i Borgholm och ett slagträ under måndagens fullmäktigedebatt om sexornas vara eller inte vara på Slottsskolan. Centerpolitikern Eva Walhgrens uttalande om att ”polisen är på Slottsskolan flera gånger i veckan, bland annat med anledning av mordhot” ifrågasätts nu från flera håll.

”Mordhot och polisbesök flera gånger i veckan ” - centerpolitikern Eva Wahlgrens beskrivning av situationen på Slottsskolan omgärdas av flera stora frågetecken.

– Vi har inte hört talas om något mordhot och vi har inte haft några blåljusutryckningar dit, säger områdespolis Thomas Lönnqvist.

”Jag blev i helgen uppringd av en förälder som berättade att polisen är på Slottsskolan flera gånger i veckan, bland annat med anledning av mordhot.”

Ord från centerns fullmäktigeledamot Eva Wahlgren, tillika ledamot i utbildningsnämnden, i ett av meningsfränder hyllat inlägg under måndagens fullmäktigediskussion om sexornas framtid på Slottsskolan där hon lite längre fram i debatten förklarade att hon litade på förälderns uppgift.

Hennes utspel kritiseras nu från flera håll och har fått skolans rektor Göran Eliasson att agera.

– Jag var på plats i fullmäktige och hörde det där - jag blev jätteorolig eftersom jag kan reagera på det jag vet, men inte på det jag inte vet och det här med mordhot vet vi på skolan inget om, det är helt okänt för oss. Är det sant måste vi jobba stenhårt med det, är det inte sant får Eva ta lärdom och ha bättre källkritik, säger Göran Eliasson till Ölandsbladet och tillägger:

– Därför har jag tagit kontakt med Eva idag (tisdag) och bett henne om fler uppgifter. Har någon blivit mordhotad måste Eva berätta det. Jag bad henne att återkoppla.

Förutom det påstådda mordhotet kan uttalandet tolkas som att polisen gör blåljusutryckningar till Slottsskolan flera gånger i veckan. Stämmer det?

– Det kan jag dementera fullt ut. Jag vet varför polisen här och hade något frågat mig under fullmäktige så hade jag givetvis berättat det.

Så varför är polisen på skolan?

– Vi har haft förmånen att ha poliser här med anledning av de är här och pratar ”Lag och Rätt”. Och när de har tid kan de komma ibland och snacka med ungdomarna på fritidsgården och det är jag jätteglad för, jag önskar att de kunde vara här ännu mer.

Och polisbilarna på parkeringen har fått folk att tro att polisen ryckt ut?

– Vilket i så fall är en direkt missuppfattning. Jag vet att det finns en del rykten som säger att det är inte så bra på Slottsskolan och jag vill inte spekulera i varför det sprids sådana rykten, men jag vill ha sagt att vi bedriver en fin skolverksamhet vi är stolta och glada över och när det gäller sexorna kommer kritiken från de som ännu inte börjat här.

Inte heller polisen känner igen påståendet om ”flera gånger i veckan” och ”mordhot”. Efter att ha pratat med kollegorna för att få en samlad bild säger områdespolis Thomas Lönnqvist:

– Vi har inte haft några blåljusutryckningar dit. Däremot gör vi regelbundna besök i trygghetsskapande syfte vilket polisen gör på skolor, vi är där och, som en kollega uttrycker det, ”minglar”. Att jobba mot ungdomar är något vi gör och alltid har gjort, det är en prioriterad fråga.

Ni är där i presumtivt syfte?

– Ja. Vi är också på skolan och pratar ”Lag och Rätt” och eftersom även poliser har barn så behöver det inte alla gånger handla om rena tjänsteärenden heller.

Mordhot?

– Ingen av oss har hört talas om mordhot, säger Thomas Lönnqvist och ser allvarligt på uppgiften oavsett om den är sann eller inte.

– Och om den är sann förutsätter jag att personen eller personerna med sådana uppgifter omedelbart kontaktar polisen och polisanmäler, annars är det riktigt illa.