Kommunens besked: ”Skolstart som planerat”

Löttorp/Borgholm Artikeln publicerades
Kommunledningen i Borgholms samlades under onsdagsmorgonen för att  analysera läget efter den våldsamma branden på Åkerboskolan.
Foto: Privat
Kommunledningen i Borgholms samlades under onsdagsmorgonen för att analysera läget efter den våldsamma branden på Åkerboskolan.

En handfull timmar efter att den förödande skolbranden i Löttorp rapporterades vara under kontroll samlades kommunledningen i ett krismöte för att diskutera den uppkomna situationen.

– Vi kan ge två klara besked; skolan och ska byggas upp igen och barnen ska ha sin undervisning här i Löttorp, säger kommunalrådet Ilko Corkovic.

Nu startar jakten på att hitta ersättningslokaler till de lågstadie-, mellanstadie- och högstadielever som i dagsläget står utan skola med sex dagar till skolstart.

Bussa till Köpingsvik och Borgholm? Hyra in Södviks skola? Moduler? Andra lokaler i Löttorp?

– Det kan bli en mix av olika lösningar, trodde kommunens fastighetschef Lars-Gunnar Fagerberg när tidningen träffade honom minuterna innan kommunledningens möte startade vid åttatiden på onsdagsmorgonen.

Hur är en byggnad som Åkerboskolan försäkrad?

– Den är givetvis försäkrad, sedan är det höga självrisker. Ersättningsbiten är en av de frågor vi får undersöka närmare.

Vid 09-tiden lade kommunen ut information på sin hemsida där det sägs att det kommer att hållas ett informationsmöte i Åkerbohallen klockan 18.00 i kväll där kuratorer och annan skolpersonal kommer att vara på plats för att kunna ge stöd och svara på barnens och föräldrarnas frågor.

– Polis, räddningstjänst och kommunrepresentanter kommer också att medverka, fyller kommunalrådet Ilko Corkovic i, som på onsdagsförmiddagen träffade personalen på Åkerboskolan.

–  Vi gav dem två klara besked; skolan ska byggas upp igen och barnen ska ha sin undervisning här i Löttorp, det ska vi se till - de ska inte bussas, fortsätter denne när Ölandsbladet når honom efter mötet med personalen.

Den gamla delen av Åkerboskolan ödelades vid branden.
Den gamla delen av Åkerboskolan ödelades vid branden.

Hur ska det gå till?

– Det finns lokaler runtomkring att använda och det finns även lediga paviljonger att tillgå. Vi har också tagit kontakt med leverantörer av moduler.

Skadeläget?

– Den gamla delen som skulle rivas har brunnit ned medan träslöjd, medan hemslöjd, träslöjd, bibliotek, kök, matsal, förskola och fritidsskola klarat sig. Jag vill rosa räddningstjänsten, de gjorde en bragdinsats.

Rökskador i de delar som klarade sig?

– Matsalen, biblioteket och köket har rökskador, men jag tror att det ska gå rätt snabbt att röksanera de delarna. Ocab (saneringsföretag) var på plats vid 04-tiden i morse.

På kommunens hemsida sägs att skolstarten kommer att vara som planerat på tisdag, i de av skolans lokaler som fungerar samt i samlingslokaler i Löttorp.

”Det får bli lite tillfälliga lösningar, med fokus på att hålla undervisningen i Löttorp. Nästa steg är att titta på tillfälliga modullösningar, som kan användas under tiden skolan byggs upp igen. Fritids och förskolans lokaler har klarat sig och verksamheten är igång som vanligt”, skriver kommunen på hemsidan.

– Det känns viktigt att vi kommer igång med undervisningen, även om vi den första tiden får fokusera på att bearbeta det som hänt och eleverna får sörja skolan, säger utbildningschef Helena Svensson.