Drastisk öländsk protest mot Akademien

Segerstad Artikeln publicerades

Som en tydlig och drastisk protest mot de senaste händelserna i Svenska Akademien bjuder Christian Cederroth på Segerstad fyr in till bokbränning på söndag. Och kvinnor och män tar på sig knytblusar.

– SAOL, min All Time Favorite Book, bränns upp och apparna raderas i protest mot Sara Danius påtvingade avgång, skriver Christian Cederroth på Facebook.

Han förklarar den drastiska åtgärden med att det inte var Sara Danius, ständig sekreterare i Svenska Akademien, som tvingat till sig sex och gett sig själv pengar och det var inte hon som blundat för det år efter år.

– Hon tvingades bort med gängse härskartekniker och de som tror att Akademien nu är räddad kan ”fetglömma” det, skriver Christian som också bjuder på gravöl.

Han uppmanar alla att ta med sin ordlista (SAOL, Svenska Akademiens ordlista) och komma för att protestera och samtidigt fira en diffus framtidstro på människors lika värde.

På Twitter beklagar Emma Rydnér i Bläsinge att hon inte har någon knytblus. Annars skulle hon ha deltagit i den omfattande solidaritetsgärningen #knytblus, som samlar många över landet. Allt från kulturministern Alice Bah Kunke till Annie Lööf, Peter Englund och Leif G W Persson. Många är de som klär sig i knytblus för att ge sitt stöd till Sara Danius som efter påtryckningar lämnade Svenska Akademien igår (torsdag).

När Ölandsbladet på sin hemsida berättar om bokbålet som Christian Cederroth annonserar om väcker det många känslor. En läsare skriver i ett mail : ”Miljökontoret anser att böcker skall lämnas till återvinning, Räddn.tjänsten i Färjestaden medd. att endast trädg.avfall får eldas. Polisen har antecknat min anmälan, och noterat er artikel. Föreligger dessutom brandrisk och blåst.”