Dokument: Så har turistchefsjobbet kantats av kriser

ÖLAND Artikeln publicerades
På tio har fem turismansvariga av olika anledningar fått lämna Ölandsturismen.
Foto: ARKIV
På tio har fem turismansvariga av olika anledningar fått lämna Ölandsturismen.

De öländska turistorganisationerna och dess ledare har de senaste 10 åren varit långt i från framgångsrika. De kännetecknas av idel felrekryteringar och ständiga omstarter.

2010 gick Ölands Turist AB, som ägdes av Ölands Kommunalförbund, i konkurs. Det blev en dyr historia för de öländska skattebetalarna (3,2 miljoner) samt för stugägarna som förlorade sina hyresinkomster.

Bolaget hade tidigare haft några stormiga år där ÖTAB:s ordförande Rolf Edmark bland annat misstänktes för att ha inkasserat pengar från bolaget i egen räkning, kritiserades för påhoppen mot politiker och Ölandsbladet samt påstådd maktkamp om skördefesten.

Bolaget vd Gustaf Öholm tillträdde tjänsten som turistchef 2005. Där kan nämnas tvisten med nya sloganen ”Öland – Sveriges Guldkant”, kritiken för konkursen och att han inte meddelade om det dåliga läget i tid.

Anders Nyholm blev turismansvarig efter ÖTABs konkurs.
Foto: ARKIV
Anders Nyholm blev turismansvarig efter ÖTABs konkurs.

Därefter fick Ölands Näringslivskontor ta över turistbyråverksamheten och näringslivschefen Anders Nyholm blev även turismansvarig. Han fick ansvaret att bygga upp turismorganisationen genom att bland annat arbeta fram en turismstrategi. Men det blev svårjobbat eftersom anslagen sänktes kraftigt till turismen och han var även näringslivschef.

När Ölands Näringslivskontor avvecklades under 2012 blev Anders Nyholm uppsagd.

Håkan Waxegård anställdes som destinationsutvecklare men fick lämna efter hård kritik och flera varningar.
Foto: Malin Edeborg
Håkan Waxegård anställdes som destinationsutvecklare men fick lämna efter hård kritik och flera varningar.

Istället anställdes Håkan Waxegård som destinationsutvecklare i augusti 2013. Hans uppgift var att marknadsföra Öland och omsätta den nya turismstrategin i praktisk handling. Vilket bland annat innebar att han skulle leda föreningen turismnätverket, bildat av kommunerna och näringslivet.

Men han blev inte kvar så länge. Redan i februari 2014 fick han avgå efter en varning på grund av oacceptabelt bemötande mot kommunernas samarbetspartner och en företagare.

Under hans korta tid fick han också utstå kritik för bildandet av actionteamet som skulle göra Borgholm till en stad full av evenemang. Tre månader senare tvingades de bort på grund av orimligt höga lönekrav och för att de ville ha andelar av evenemangsintäkterna. De krävde sedan Borgholms kommun på drygt 350 000 kronor.

Inte heller blev byggandet av turismnätverket någon succé då bara 31 företag hade anslutit sig, han bildade också en ekonomisk förening med personer som var helt ovetande om att de var med i styrelsen.

Stefan Ahlgren blev turismsamordnare och skulle driva turismnätverket vidare fram till bildandet av en ny turismorganisation.
Foto: ARKIV
Stefan Ahlgren blev turismsamordnare och skulle driva turismnätverket vidare fram till bildandet av en ny turismorganisation.

När Waxegård petades hämtades istället Stefan Ahlgren in från Ölands Skördefest och blev i mars 2014 turismsamordnare. Han skulle leda turismarbetet och turismnätverket fram till att en ny turismorganisation kunde sjösättas.

Ölandskommunerna beställde senare en utredning av meriterade Johan Graffman för flera hundratusen kronor.

Hans slutsats blev att dubbelt så mycket pengar, tydligt samarbete mellan näringsliv och kommunerna samt på sikt närma sig Kalmar skulle vara framgångsreceptet för turismen.

Skapa ett eget bolag till häften ägt av kommunerna och näringslivet? Eller ett sammangående med Destination Kalmar?

Höga röster höjdes både på ön och på andra sidan sundet för att Kalmar skulle ta över turismen på Öland.

Men kommunalförbundet valde en annan väg och började söka efter en marknadschef och en destinationsutvecklare som skulle forma Ölands nya turismorganisation samlat under kommunalförbundet.

Ett rekryteringsföretag anlitades och notan landade på en kvarts miljon kronor. Resultatet blev att efter nio månader anställdes Staffan Smedfors som marknadsansvarig och Jakob Franzén som destinationsutvecklare i januari 2016.

Staffan Smedfors och Jakob Franzén anställdes i januari 2016.
Foto: ARKIV
Staffan Smedfors och Jakob Franzén anställdes i januari 2016.

Staffan Smedfors slog fast att Öland skulle stå på egna ben och var tydlig med sitt mål:

– Det jag vill med jobbet är att få Öland att blomstra, att vi har en plattform som vi hela tiden utvecklar - klara kommer vi aldrig vara. Känslan är att vi nu har ett vitt papper framför oss, svarar Staffan Smedfors

– Den största utmaningen är att leva upp till de förväntningar som finns. Jag vet att det gått fel tidigare och förstår att det finns ett väldigt intresse, nyfikenhet och undran över hur det ska gå nu – det är också en utmaning, fortsatte han.

Turismsamordnaren Stefan Ahlgren sökte en av tjänsterna men fick den inte. Han tackade trots detta ja till erbjudandet att vara kvar under en övergångsperiod för att hjälpa till med starten. Men hösten 2016 stod det klart att turistorganisationen behövde utökas och han anställdes som destinationsutvecklare.

Staffan Smedfors meddelade i tisdags att han slutar som turistchef.
Foto: ARKIV
Staffan Smedfors meddelade i tisdags att han slutar som turistchef.

Tisdagen den 10 april 2018 kunde Ölandsbladet avslöja att Staffan Smedfors säger upp sig och Ölands Turismorganisation saknar återigen en turistchef. Kritik har förekommit bland medarbetarna på grund av hans ledarskap. Det blev ännu mer kritik när det uppdagades att bara de manliga medarbetarna fick löneökning under 2017.

Däremot har turismorganisationen flera år i rad kunnat visa upp väldigt positiva besökssiffror för Öland. De har också påbörjat flera projekt för att bredda turismen och säsongen.

FOTNOT: Håkan Waxegård säger själv till Ölansbladet att han inte alls fick sparken eller petades. Det är felaktiga uppgifter enligt honom. Han har beretts möjlighet att kommentera uppgifterna ytterligare men har avböjt.