Det var en gång...

Öland Artikeln publicerades
Vilken historia ryms bakom de lite slitna skorna som stod på stranden på norra Öland redan i april. Var kom de ifrån? Vem har gått i dem? Varför står de kvar på stranden?
Foto:Berne Wilhelmsson
Vilken historia ryms bakom de lite slitna skorna som stod på stranden på norra Öland redan i april. Var kom de ifrån? Vem har gått i dem? Varför står de kvar på stranden?

Livet pågår här och nu. Det som pågår i dag blir redan i morgon något som var i går. Så övergår nutid till historia. Som lever kvar i minnet – eller snabbt glöms bort.

Något så enkelt som ett par bortglömda skor kan rymma en hel historia. Var kommer de ifrån? Vem har gått i dem? Varför står de kvar på stranden?

Ibland kan en sak påminna oss om det som var en gång. Ibland behövs det bara ett ord eller två. Även det som är värdefullt och viktigt kan vi glömma bort. Då är det en hjälp att få se och höra det som kan påminna oss. Så blir historien aktuell igen. Och något vi kan lära oss av en gång till.

Andra gånger är det som med skorna. Det dyker upp något i vår väg där frågorna som ställs kan få sina svar om vi söker. Kanske är det inte så viktigt att veta var de bortglömda skorna kommer ifrån. Men när frågorna dyker upp om det som händer i vår närhet, som påverkar oss varje dag. Då är det värt att söka svar på frågorna.

Frågor om varför människor lämnar sina hem och sin trygghet för att ta sig på farliga vägar till vårt land? Kanske är inte svaret det vi först tänker på och vill höra.

Frågor om varför min granne drabbas av det oönskade och oväntade, medan jag förskonas? Finns det något svar, något att förhålla sig till?

Frågor om sådant som vi upplever som orättvist. Människor som drabbas av byråkrati och får sina liv mer begränsade än någonsin. När 400 timmar i månaden i assistans till en flicka med funktionsnedsättning förändras till 40 minuter i månaden. Hur kan det vara möjligt?

För att få ett svar måste frågan ställas.

Det var en gång. Det är sällan det stämmer när vi säger att det var bättre förr. Men det som var bättre är värt att komma ihåg, påminna oss om och leva efter även i nutid. Då blir historien värdefull.

VECKANS CITAT:

Den så kallade gamla goda tiden är en produkt av dåligt minne och livlig fantasi.

Rolf Hochhuth, tysk dramatiker och författare

Fakta

Skorna på stranden

En dag vi gick på stranden där, hustrun min och jag.

Det är sånt vi plägar göra, ibland varenda dag.

Det var en vacker morgon utefter Kesnäs strand,

vi vandrade så nöjda, och höll varann i hand.

Vi såg så många fåglar av olika format,

som skrek och flaxa’ högt och ivrigt, som leta’ efter mat.

Och långt från stranden, vid horisonten såg

vi Högby fyr, där den ock förr i tiden låg...

Och där på backen såg vi två som legat där ett tag.

Och solat sig, förvisso, och inte bara idag.

Men ingen ägare sågs till, inte en enda en,

de bara stod där, och kanske längta´ hem.

Men strunt i det! Vi går vidare vi två och ler

och njuter av allt underbart vi här i Kesnäs ser.

Snart kommer tusen andra, som ett tag i Kesnäs bor,

och ler mot sol och hav och mer – kanske mot ett par skor?

Berne Wilhelmsson

Visa mer...