”Det är inte klokt... skjuts överallt”

Södra Greda Artikeln publicerades
Posthuset i Södra Greda med 25 brevlådor blev offer för smällare eller fyrverkerier.
Foto:privat
Posthuset i Södra Greda med 25 brevlådor blev offer för smällare eller fyrverkerier.

När tidningsbudet kom till posthuset var det nedbrunnet. Nu vill hen att hänsynslösheten kring avfyrandet av fyrverkeripjäser upphör.

Posthuset i Södra Greda, med 25 brevlådor varav sex aktiva, blev förmodligen offer för smällare eller fyrverkeripjäser i natt. När tidningsbudet kom till platsen låg bara resterna kvar och det gick inte att dela ut tidningarna.

– Det fanns ingenstans att lägga tidningarna men jag fick hjälp av en bonde i närheten som skulle dela ut dem, säger tidningsbudet som vill vara anonym.

– Det var tur att vinden blåste åt ”rätt” håll för i den andra riktningen fanns tre stora djurstall.

– Jag är så himla trött på det här okynnes avfyrandet av fyrverkerier.

Tidningsbudet berättar om bland annat en artikel från helagotland.se som handlar om ett föl som blev så skrämd att det fick avlivas. Men det finns fler exempel i närheten.

– Jag träffade en bekant vars hund flydde. Jag har själv haft en hund som mådde riktigt dåligt av detta. För några år sedan hade jag en häst som blev skadad för livet av fyrverkerier. Jag kunde aldrig tävla med den sedan.

Hon tycker att hänsynslösheten kring användandet av fyrverkerier har eskalerat.

– Det är inte klokt. Det skjuts överallt och på vilka tider som helst. Det måste hända något nu. För många djur mår väldigt dåligt av detta och så har vi även miljöaspekten.

Vad tycker du bör hända?

– Jag inser att det inte går att förbjuda. Men detta måste synkas. Det borde finnas angivna uppskjutningsplatser där det får skjutas fyrverkerier och bara vid vissa tider. Då får vi andra vara fredade mot detta.

– Vi djurägare får gå samman och engagera oss i detta.