Då blir det bäst väder under skördefesten – ”En hel del sol”

ÖLAND Artikeln publicerades
Vädret börjar ostadigt och blåsigt men slutar med sol.
Foto: ARKIV
Vädret börjar ostadigt och blåsigt men slutar med sol.

Skördefesten ser ut att få en ganska tråkig inledning rent vädermässigt med mycket hårda vindbyar och regn. I helgen ser det dock desto bättre ut med många solchanser.

Vädret under onsdagen och torsdagen ser ut att bli ostadigt. På onsdagskvällen kan det bli ett riktigt höstrusk.

– Det blir ganska blåsigt med mycket hårda vindbyar och lokalt kan det även bli stormbyar. Det är svårt i nuläget att säga om vi kommer att utfärda någon varning men vi uppdaterar våra prognoser kontinuerligt. Det kan också passera en hel del regnskurar, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Regnkläder kan vara bra att ha med?

– Det handlar inte om metervis med regn men det kan upplevas som ganska tråkigt väder. Temperaturen blir mellan 10 och 15 grader.

Blåsten kommer att lugna ner sig under torsdagen och på förmiddagen finns det en del solchanser. Men på torsdag kväll närmar sig ett nytt regnområde.

– Det är svårt att säga hur snabbt det rör sig. Men i nuläget ser det ut att regna natten mot fredagen och det kan dröja kvar några regnskurar på fredagsmorgonen. Men sedan ser det ut att bli sol resten av fredagen.

Lördagen blir ännu bättre.

– Lördagen blir solig och framför allt blir det inte heller så blåsigt. Temperaturen blir max 15 grader. På söndag kan det återigen bli en del regnskurar men det handlar inte om något höstrusk.

Vilken dag får bäst väder?

– Det finns stora chanser för en hel del sol både torsdag, fredag och lördag. Men lördag ser ändå bäst ut och då blir det också lugnast när det gäller vinden.

– Värst väder blir det nog på onsdag då det framför allt ser ut att blåsa ganska mycket.

Norra, södra eller mellersta Öland, vilken del får bäst väder?

– Jag ser inga stora skillnader. Det blir nog ungefär liknande väder. Men det är alltid svårt att träffa exakt vart regnskurarna hamnar, det kan vara ganska lokalt.