Delikatessbutiken som kom närmare folket
Mysinge kött har genom året blivit en institution och ryktet om det goda köttet har nått vida kring. Företaget har utvecklats och förutom sitt eget kött tillhandahåller man idag lamm från Bengtstorp och fläskkött från Västersläts gårdsbutik utanför Kalmar. Då och då finns även viltkött i butiken.
Sommaren 2018 togs ytterligare ett steg i utvecklingen. Mysinge kött övertog butiken som Kalmar-Ölands trädgårdsprodukter hade drivit på Björkvägen i Färjestaden. Mycket av det som tidigare fanns att tillgå finns kvar, som ärtor, bönor, grönsaker och ägg. Men det dominerande är numera köttdisken som även innehåller lokalproducerad ost från Ölands Köksmejeri och från Ölandsost.
Vi träffar Nils Olsson i butiken när han just har öppnat på fredagseftermiddagen.
– Vi har lite specialprodukter som inte finns på så många andra platser. Vi har upptäckt köttdelar som för det mesta ”bara” används till köttfärs. Det är bland annat en muskel som heter Teres Major och som sitter på det som motsvarar vårt skulderblad, på djuret.
Nils berättar att köttbiten kan helstekas men även delas i skivor och laga till som en tournedos.
Han visar också Daniel Special, även det en muskelbit som sitter invid bogen och som Mysinge kött styckar till en egen detalj.
– De båda produkterna är väldigt populära. Men även vårt nötbacon och vår salami.
Om ett par månader är det dags för skolavslutningar och studentskivor. Det märker Nils Olsson och de andra hos Mysinge kött som då får förfrågningar om att leverera deras egen Köttplanka som innehåller en rad delikatesser förutom köttprodukter.
Kött och ost från Öland, sallader från Öland och baljväxter från Öland. Det är bara en del av mycket närproducerat som finns hos Mysinge kött i butiken i Färjestaden. Här finns också knäckebröd från Yngdéns, marmelader och chutneys från Birgittas matbod, öländska rapsoljor och choklad från Ölandschoklad.
Ett litet smakprov kommer Mysinge kött att bjuda på innan modevisningen på Tjejkvällen drar igång.
– Vi kommer att bjuda på vår salami och vårt rökta nötkött, säger Nils Olsson.