De vill bli kommunchef i Borgholm

BORGHOLM Artikeln publicerades
Om Ann Willsund inte får kommunchefsjobbet i Mörbylånga är hon het kandidat till samma arbetsuppgift i Borgholm. Största ”hotet” kommer österifrån, i form av en välmeriterad kommundirektör från Finland.
Foto:Arkiv
Om Ann Willsund inte får kommunchefsjobbet i Mörbylånga är hon het kandidat till samma arbetsuppgift i Borgholm. Största ”hotet” kommer österifrån, i form av en välmeriterad kommundirektör från Finland.

20 personer söker jobbet som kommunchef i Borgholm. Bland de sökande finns Ann Willsund, tillförordnad kommunchef i Mörbylånga.

Förra gången det begav sig sökte 23 personer jobbet – ingen dög när det var dags för slutspurt och målraka med få tävlande kvar.

Huvudfavoriten, dagens tillförordnade kommunchef Lars-Gunnar Fagerberg, ratades av en majoritet i kommunstyrelsen.

Varför är ännu okänt för personer utanför Framtid Öland, Moderaterna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna.

I stället fattades beslut om ny rekryteringsprocess, via ett rekryteringsföretag för en kvarts miljon kronor.

Ansökningstiden gick ut i förra veckan och Per Anders Nilsson på Mercuri Urval kan nu summera antalet sökande.

– 22 blev 20 då två drog tillbaka sina ansökningar sent. En på grund av familjeskäl och en hade erbjudits ett annat jobb och accepterat, konstaterar Per Anders Nilsson och fortsätter:

– Vi utvärderar dessa 20 nu, säger han till Ölandbladet och räknar med att senare i veckan kunna presentera namnen på de som utvalts för en första träff med honom och kommunen.

– Därefter fördjupat arbete där tre-fyra sökande sedan väljs ut för intervjuer.

Några på sidan om, headhuntade?

– Nej, det var inte mitt uppdrag. Det finns inga i byrålådan. I så fall skulle det vara längre fram, om ingen av de 20 sökande anses passa.

Bland de 20 finns namn som regelbundet dyker upp i dessa sammanhang, ofta efter att ha blivit utköpta på andra håll.

Där finns till exempel fyra personer som även sökt kommunchefsjobbet i Mörbylånga för att inte längre finnas med i diskussionen där.

Två givna huvudfavoriter – vi sätter oddset till knappt pengarna tillbaka – för fortsatt granskning och intervjuer ser Ölandsbladet i dessa:

Ann Willsund - i dag tf kommunchef i Mörbylånga och söker jobbet som ordinarie sådan i just Mörbylånga. Får hon mot förmodan inte det jobbet beror det med stor sannolikhet på att Lars-Gunnar Fagerberg fått det i stället och då kan vi få ett scenario där kommunerna byter kommunchef med varandra.

Där båda egentligen vill sitta i den andra kommunen...

Mats Brandt – kommundirektör i den finska skärgårdskommunen Malax med 5 500 invånare. Snart 20-årigt yrkesliv i Sverige och Finland, har bland annat jobbat som ämnessakkunnig vid Finansdepartementets budgetavdelning. Har en politices licentiatexamen i nationalekonomi från Åbo Akademi och en MSc in Economics-examen från University of Warwick.

Med i diskussionen kan även dessa namn finnas:

Pierre Carlsson, administrativ chef vid kommunledningskontoret i Sollentuna kommun.

Jens Odevall – administrativ chef i Karlshamns kommun. Sökte förra gången och valdes ut för intervju, men tackade nej till densamma på grund av familjeskäl.