De ska nattvandra i Borgholm

BORGHOLM Artikeln publicerades
Varning på stan?! Lena Andersson och Claes Billhäll har den senaste tiden lagt ner många timmar på att få i gång nattvandring i Borgholm och har nu samlat tillräckligt många personer för att starta arbetet.
Foto:Michal Ståhl
Varning på stan?! Lena Andersson och Claes Billhäll har den senaste tiden lagt ner många timmar på att få i gång nattvandring i Borgholm och har nu samlat tillräckligt många personer för att starta arbetet.

Ögon och öron åt polisen, nu startar en grupp privatpersoner nattvandring i Borgholm för att stävja eventuell brottslighet.

Grunden till de kommande nattvandringarna i Borgholm med omnejd hittas i den FB-grupp Köpingsviksbon Claes Billhäll startade för drygt ett år sedan.

I dag har gruppen, Brottsamverkan i Borgholm, över 1 000 medlemmar och där startade resonemanget om behovet av nattvandrare, en diskussion som tog rejäl fart under våren när flera butiker i centrala Borgholm drabbades av inbrott, länge olösta.

Efter intervjuer av hugade deltagare, sponsorhjälp, inköp av jackor och dekaltryck smygstartade vandrarna sin nattliga, och helt ideella, gärning förra helgen.

Denna helg kör de i gång på riktigt. Två grupper med totalt sex personer ska synas på Borgholms gator och torg och även använda bil för att ta sig ut till exempelvis Köpingsvik och industriområden.

– Vi ska vara ögon och öron åt polisen, synas, göra iakttagelser, underlätta polisens arbete - men inte på något sätt agera polis. Och det är absolut inget medborgargarde, säger Claes Billhäll och berättar om uppskattande kommentarer från allmänhet och företagare.

– Mycket positivt, vi gick runt och presenterade oss förra helgen och alla var välkomnande. Man tyckte att det här var på tiden.

Lena Andersson fyller i:

– Och polisen är jättepositiv till det här. Vi ska på möte med Thomas (Lönnqvist, områdespolis) inom kort för att få reda på vad vi får göra och inte får göra.

Generellt är Borgholm nattetid en mycket lugn plats, det är inte risk för att ni får tråkigt?

– Det händer mer än man tror, det finns ett mörkertal när det gäller brott. Jag tror att vår närvaro kan bli obekväm för vissa, svarar Claes Billhäll medan Lena Andersson bland annat tar upp trygghetsaspekten.

– Som att förr promenerade folk mycket mer på kvällarna, men nu känns det för otryggt. Att vi finns där kan skapa den trygghet som behövs.

Områdespolis Thomas Lönnqvist uppskattar initiativets grundtanke.

– Polisen är alltid positiv till tips och det är positivt att medborgare vill hjälpa till. Sedan vill jag se hur det utfaller.

Behövs de?

– Ska jag vara krass har vi i nuläget inte tillräckligt med poliser under de tider brott begås.