Därför behåller inte Smedfors sina arbetsuppgifter

Öland Artikeln publicerades
Jens Odevall har kommit överens med Staffan Smedfors om att turistchefens arbetsuppgifter ska förändras under uppsägningstiden.
Foto: Carin von Post
Jens Odevall har kommit överens med Staffan Smedfors om att turistchefens arbetsuppgifter ska förändras under uppsägningstiden.

Staffan Smedfors är anställd till den sista juli, men fråntas sitt personalansvar. ”Det är ingen hemlighet med de enkäter som varit. Vi har kommit överens om att det finns annat han kan göra”, säger Jens Odevall, vice förbundsdirektör i Ölands kommunalförbund.

Staffan Smedfors sade upp sig i fredags och under måndagen hade han ett möte med Borgholms kommunchef Jens Odevall, som också är vice förbundsdirektör i Ölands kommunalförbund.

Då beslutades att Staffan Smedfors inte ska ha fortsatt personalansvar under uppsägningsperioden. Istället ska han ägna sig åt strategiskt arbete.

– Det är en gemensam överenskommelse och inget jag vill gå in på. Men det är ingen hemlighet med de enkäter som varit. Vi har kommit överens om att det finns andra arbetsuppgifter som han kan göra, säger Jens Odevall.

 

Smedfors ska inte heller sitta kvar på Ölands träffpunkt i Färjestaden.

– Det beror på att de arbetsuppgifter han ska göra kan göras på andra platser. Nu går vi in i en ny säsong och då ska personalen på Träffpunkten fokusera på att ta hand om våra gäster.

Beror det också på att han inte ska sitta i samma lokaler som personalen?

– Det är en respekt för alla. Väljer Staffan att göra något annat så tycker vi att han kan arbeta med andra uppgifter.

 

Kommunalförbundets ordförande Henrik Yngvesson (M) är något tydligare om anledningen till lokalbytet.

– Det hänger troligtvis ihop med den kritik som funnits för hans ledarskap.

För honom kom turistchefens uppsägning som en total överraskning i fredags.

– Jag blev besviken. Jag hade hoppats att vi kunde behålla honom längre.

Finns det något kommunalförbundet hade kunnat göra annorlunda med hans anställning?

– Från kommunalförbundet har vi tagit tag i problemen. Arbetsledningen är en av anledningarna till att han slutar, men jag hade hoppats att vi kunde hitta fram och se lösningar.