Cementas vd: ”Vi har övervägt det här noga”

Degerhamn Artikeln publicerades
”Degerhamnsfabriken är för liten och relativt gammal, det är inte ekonomiskt att ha den kvar” säger Magnus Ohlsson.
Foto: Natalia Johansson
”Degerhamnsfabriken är för liten och relativt gammal, det är inte ekonomiskt att ha den kvar” säger Magnus Ohlsson.

Cementas vd Magnus Ohlsson kom till Degerhamn på måndag kväll, för att kunna vara med och lämna beskedet till fabrikspersonalen.

Precis som Jörgen Staflund har uttryckt det så beskriver Magnus Ohlsson detta som ”en tung dag”.

– Det är inte med glädje vi lämnar det här budskapet. Men vi har övervägt det noga, gått igenom det ordentligt och ser till de miljö- och klimatkrav vi har framför oss. Degerhamnsfabriken är för liten och relativt gammal, det är inte ekonomiskt att ha den kvar, säger Magnus Ohlsson.

Istället ser han en möjlighet att koncentrera produktionen till fabrikerna i gotländska Slite och norska Brevik.

– Vi ökar inte produktionen, utan minskar exporten från Slite och Brevik. På det sättet minskar vi också vårt totala koldioxidutsläpp genom att stänga Degerhamn.

Tar ni hänsyn till konsekvenserna för bygden i ett sådant här beslut?

– Givetvis väger vi in allting, men vi ser att vi inte kan möta de krav som kommer utan stora investeringar. Jag vill också vara tydlig med att vi inte har fattat något beslut. Vi inleder en MBL-process och måste låta den få jobba.

Vad skulle kunna ändra er inriktning?

– Vi har vägt för och emot i ledningen, men jag vill inte förekomma MBL-förhandlingarna. Det kan vara så att det kommer upp något som vi kan titta på en gång till.

Under Cementas planer på vindkraft, framförde sommarboende en hel del kritik mot företaget. Har de påverkat er inställning till fabriken?

– Nej, jag är inte insatt i kritiken men det är inget som jag känner till.

Kan företaget eller koncernen hjälpa till för att stötta bygden vid en nedläggning?

– Det är där MBL-processen kommer in. Givetvis ska vi försöka göra vårt bästa möjliga för situationen. Men vi kan inte lova några garantier. Efter förhandlingarna fattar vi vårt beslut.