Byter lager och spår väder

Ölandsbron Artikeln publicerades
”Det är ett blåsigt ställe, men lite intressantare än andra uppdrag vi har. Man får tänka till lite, det blir inte det gamla vanliga”, säger ställningsbyggaren Martin Ewertsson.
Foto:Malin Edeborg
”Det är ett blåsigt ställe, men lite intressantare än andra uppdrag vi har. Man får tänka till lite, det blir inte det gamla vanliga”, säger ställningsbyggaren Martin Ewertsson.

Broarbetarna lär sig inte bara stå emot kyla och vind. De blir bra på att spå väder också. ”Man märker förändringarna i sundet”, säger den öländske projektledaren Johan Wesley.

Det blåser elva sekundmeter men än så länge håller sig regnet borta, när Trafikverket och Svevia tar med sig lokalpressen ner under Ölandsbron.

Här arbetar just nu 10-15 personer med att byta 210 lager på bropelarna längs hela lågbron.

– Lagren behövs för att vägbanan blir längre eller kortare, beroende på temperatur, säger Johan Wesley, Trafikverkets projektledare.

Som mest rör sig bron lite över fyra meter, vilket ställer hårda krav på lagren som ska hålla för förändringarna.

På varje pelare sitter två lager, placerade på respektive sida av pelaren. De gamla lagren har varit stålrullar.

– Men de nya är mer som plattor, som glider mot varandra. Det ger en hel yta, säger Johan Wesley.

För att byta lagren, lyfts bron upp med hjälp av domkrafter. Två millimeter räcker för att koppla loss rullen och montera det nya lagret.

Nere under bron står Emil Cras, som arbetar på Svevia och har jobbat på bron i två månader.

– Det är intressant att jobba så här, något helt nytt för mig. Men det känns när man kommer hem på kvällen. Då kan det susa i öronen och värka i fingrarna.

Hans uppdrag är att sätta lager på rätt plats och forma inför gjutning.

Under de mest hektiska pendlartiderna, tas vägavspärrningarna bort från bron. Men det betyder inte att broarbetet pausas. Många gånger är arbetarna kvar och arbetar på undersidan. Därför finns också små bodar fästa på räckets utsida. Där inne ryms bord, stolar, micro och kaffebryggare. Men kanske viktigast av allt – värme.

Blåsten friskar i, och mörka moln tornar upp sig i söder.

– Man märker väderförändringarna i sundet. Om de mörka molnen kommer in söderifrån så där, som en tunga, då kommer regnet först över sundet och drar sedan in till fastlandet, säger Johan Wesley som också visar att vattnet beter sig helt olika på brons båda sidor.

Söderut brusar det upp med vita gäss, medan det fortfarande är lugnt och stilla på norra sidan.

– På något sätt påverkas väder och vind av bron. Sen om det är positivt eller negativt kan jag inte säga.