Broarbetet klart tidigare än beräknat – nu öppnas alla körfält

Ölandsbron Artikeln publicerades
Under torsdag natt plockas alla avspärrningar bort och därefter är hela bron körbar hela sommaren.
Foto: Arkiv
Under torsdag natt plockas alla avspärrningar bort och därefter är hela bron körbar hela sommaren.

På torsdag natt pausas arbetet på Ölandsbron, för att ge sommartrafiken fullt utrymme under två månader.

– Vi är jättenöjda och har blivit klara med arbetet tidigare än beräknat, säger Trafikverkets projektledare Johan Wesley.

När renoveringen av högbrodelen påbörjades i mitten av mars, gjorde snöstormar, blåst och kyla att entreprenören Svevia hamnade efter i arbetet. Därefter har vädret varit betydligt gynnsammare.

– Vi är jättenöjda och har blivit klara med arbetet tidigare än beräknat. Egentligen skulle vi öppna bron på måndag, men nu blir det på fredag istället, säger Johan Wesley.

Hur har bilisterna skött sig?

– De absolut flesta har skött sig jättebra. Det är någon som kört gocart och stoltserat med att testa hur långt lagar och regler håller, men bortsett från det har de skött sig.

Underhållsarbetet återupptas den 20 augusti, fram till 21 september. Då blir framkomligheten något mer begränsad än den varit under vårens arbete på högbrodelen. Den här perioden sker arbetet på högbrodelens mittenfil, vilket innebär att båda mittenfilerna stängs av och trafiken hänvisas till varsin ytterfil.

Under Skördefestveckan blir det åter en paus, innan renoveringen fortsätter på lågbrodelen. Då återgår arbetet till hur det var inledningsvis, genom att bron blir helt öppen under pendlingstid.