Bottenkänning: ”Ägaren har inga pengar”

BORGHOLM Artikeln publicerades
Sjönk till botten för drygt två månader sedan och fortfarande i bottenläge i Strands gästhamn. ”Ägaren har inga pengar”, säger hotellets platschef Thomas Petersson.
Foto:Michael Ståhl
Sjönk till botten för drygt två månader sedan och fortfarande i bottenläge i Strands gästhamn. ”Ägaren har inga pengar”, säger hotellets platschef Thomas Petersson.

”Svarte Petter” modell större - den sjunkna båten i Strands gästhamn.

– Jag jagar ägaren, men han har inga pengar, säger hotellets platschef Thomas Petersson.

Morgonen den 11 november larmades räddningstjänsten till Strands gästhamn i Borgholm - en tvåmastad och elva meter lång segelbåt utan känd ägare hade sjunkit till botten.

Där den fortfarande, drygt två månader senare, ligger kvar.

– Räddningstjänsten och polisen var ju där och tittade, men ingen var ner i båten, det kunde ha legat någon där. Så jag såg till att en dykare gick ner och kollade och det fanns ingen där, berättar Thomas Petersson, platschef på Strand Hotell.

Däremot gjordes andra fynd i den till botten sjunkna "Dunungen”, nämligen ägarpapper.

Därmed har flera frågetecken rätats ut - nu vet Strand Hotell vem ägaren är, dock är beskeden från denne inte knivskarpa i vare sig form eller innehåll.

– Jag har pratat med honom och han säger att skälet till att han gick in i hamnen var att han sökte nödhamn – och sedan sjönk båten. Varför han sedan inte gav sig till känna har jag inte fått något svar på, han försökte nog undvika kontakt.

När ska han bärga båten?

– Normalt vill båtägare ta sitt ansvar, men här...killen har inga pengar. Och när jag frågar varför han inte tar hjälp av sitt försäkringsbolag så får jag till svar att självrisken är för dyr. Allt är lite suspekt och jättetråkigt.

Någon miljörisk? Båten kan läcka typ drivmedel?

– Den är helt tom och det ska inte finnas någon sådan risk, den bedömningen gjorde räddningstjänsten.

Borgholm Energi, med ansvar för hamnområdet i övrigt, klargjorde tidigt att den elva meter långa bottenkänningen, enligt ägaren en R7:a byggd 1919, är Strands och försäkringsbolagens bekymmer.

Någon insats från kommunen är därmed inte aktuell.

– Så jag fortsätter att jaga ägaren, men får ingen respons. Innan säsongen måste den vara borta och det slutar säkert med att vi får ta upp båten och det lär väl kosta cirka 50 000 kronor, befarar Thomas Petersson.

Vem skickar du i så fall räkningen till?

– Jag får kolla det innan. I dagsläget måste jag först få verifierat vad jag får göra med annans egendom.

I ett mejl till Ölandsbladet berättar ägaren, en man bosatt i Blekinge, att han har en plan för att få upp båten, tidningens fråga ”när” lämnas dock obesvarad.

”Jag vet inte varför den sjönk och jag hade ingen anledning att tro att den skulle sjunka”, skriver denne också.