Bildspel: Färg och gnistor sprakar i glasblåsarens hytta

Kastlösa Artikeln publicerades
Lena Olsson och Poul Jörgensen hjälps åt för att forma tuppkam, näbb och haklapp på en glastupp.
Foto: Malin Edeborg
Lena Olsson och Poul Jörgensen hjälps åt för att forma tuppkam, näbb och haklapp på en glastupp.

Efter en längre tid med svartvitt har färgen åter tagit greppet om trenderna. Det märks inte minst i Kastlösa glashytta, där Poul Jörgensen och Lena Olsson ständigt förändrar utbudet för att möta nya och gamla kunder.

Elden flammar inne i ugnen och håller en temperatur på mellan 11– och 1200 grader. Med vana rörelser rör sig paret Poul Jörgensen och Lena Olsson fram och tillbaka över golvet i glashyttan. Idag är det tillverkning av glastuppar. Basen består av klarglas, som Poul förser med lager av olika färger. Mot slutet hjälps han och Lena åt för att fästa tuppkam, näbb och haklapp.

Bildspel från Kastlösa glashytta

Produktionen inför Skördefesten har pågått i flera veckor. Några produkter ingår alltid i sortimentet, medan andra byts ut med jämna mellanrum.

– Vi har alltid något nytt på gång, det är en process för att vi inte ska bli ett museum, säger Poul.

Han blåser det mesta av glaset, medan Lena står för designen. På senare tid har de upptäckt att kunderna vill ha allt mer färger.

– Ett tag kom folk bara och frågade efter svarta fönsterkulor eller svarta äpplen. Nu är färgerna tillbaka, säger Poul och Lena berättar att puderrosa och honungsfärg är bland de mer populära kulörterna.

Graffiti och leopardfläckar. Inför varje ny Skördefest skapar glashyttan en designpumpa.
Foto: Malin Edeborg
Graffiti och leopardfläckar. Inför varje ny Skördefest skapar glashyttan en designpumpa.

Till Skördefesten görs varje år en designpumpa, som en motvikt till den i klassiskt orange. Förra året designade Lena en leopardpumpa, och tidigare har det funnits en graffitipumpa. Årets mönster är än så länge en hemlighet.

Glashyttan är en av upp emot 30 deltagare som fyller Kastlösa med händelser under Skördefesten. Där finns också konst, foto och hantverk, fika– och matserveringar.

– Vi kan kalla det konstens motsvarighet till Eriksöre bygata, säger Poul stolt.

– Jag vet många som inte orkar åka runt till särskilt många ställen, men som väljer Kastlösa för att de kan spendera en hel dag här, säger Lena.

Under konstnatten lyser byn upp i olika ljusspel, som visar vägen till de olika deltagarna. Men byn är aktiv under hela Skördefesten.

För dem som är nyfikna på hur arbetet i glashyttan går till, pågår glasblåsning under hela helgen.