Bildspel: Barnen guidar Kronprinsessan genom Världsarvet

Södra Öland Artikeln publicerades
Kronprinsessan Victoria välkomnades av Torslundaeleverna, som sedan följde henne på vandringen genom södra Ölands odlingslandskap.
Foto: Malin Edeborg
Kronprinsessan Victoria välkomnades av Torslundaeleverna, som sedan följde henne på vandringen genom södra Ölands odlingslandskap.

Torslunda skolas elever välkomnade Kronprinsessan Victoria till södra Öland och följde henne sedan på vandringen genom Världsarvet.

– Vad roligt att ni är med så jag slipper gå ensam, sade hon till barnen i början av vandringen.

Under onsdagen genomförde Kronprinsessan Victoria sin landskapsvandring på Öland, tillsammans med landshövdingen Thomas Carlzon som värd. Men de som verkligen guidade kronprinsessan över sjöängar och Alvar var barnen i klass tre på Torslunda skola. De överlämnade först årets Världsarvsvykort och en nyplockad bukett gullvivor.

– Jag är jättepeppad och taggad och vad roligt att ni är med så jag slipper gå själv, sade Kronprinsessan till barnen vid Seby läge, där vandringen startade på onsdag morgon.

Hon kunde inte ha haft en bättre dag för sin öländska vandring. Strålande sol och näst intill vindstilla. I luften drillade sånglärkan och tofsvipan gav ifrån sig sitt karaktäristiska läte när den svepte fram över ängarna.

”Lite av meningen med de här vandringarna är att komma ut och se att det finns så mycket vackert.”

Med på vandringen fanns Ottenby fågelstations chef Magnus Hellström, som tog med Kronprinsessan upp i ett lågt fågeltorn. Där fick hon en kikare medan han berättade om det öländska fågellivet.

Ölandsguiden Eva Åkerstedt vägledde Kronprinsessan i den öländska naturen. Tillsammans gick de ner på gräset för att se Ängsnycklar, Gullvivor och Mandelblom.

Ölandsguiden Eva Åkerstedt berättar om gullvivor.
Foto: Malin Edeborg
Ölandsguiden Eva Åkerstedt berättar om gullvivor.

Att komma till Öland är på ett sätt som att komma hem för Kronprinsessan, som är väl förtrogen med ön. Men i ett samtal med kommunalrådet Henrik Yngvesson berättade hon att hennes besök på södra Öland inte har varit särskilt många.

– Lite av meningen med de här vandringarna är att komma ut och se att det finns så mycket vackert, sade hon till kommunalrådet.

Efter vandringens första etapp blev det en kort paus för fika i Gräsgårds hamn. Även här väntade allmänheten på att ta emot sin Kronprinsessa, och hon mötte dem med samma avslappnade stil som hon ofta gör.

– Det är som att prata med vem som helst, säger Bertil Johansson som tillsammans med hustrun Anna-Greta fick chansen att byta några ord med Kronprinsessan.

– Det gick knappt att se vem som var hon när hon kom. Vi har en fantastisk drottning en dag, säger Anna-Greta.

Även Anna-Greta och Bertil Johansson får sig en pratstund med Kronprinsessan.
Foto: Malin Edeborg
Även Anna-Greta och Bertil Johansson får sig en pratstund med Kronprinsessan.

Efter pausen väntade ett stopp vid Gräsgårds kyrka, där elever från Torslunda skola visade sin utepedagogik. Därefter fortsatte vandringen till Eketorps borg för provsmakning av mat från Världsarvet.

Framåt 16-tiden på eftermiddagen förväntas den 15 kilometer långa vandringen avslutas vid Ås kyrka.

+ 16